112

Областният управител иска летище „Узунджово“ за държавата, кметът на Хасково не го дава

Процедура за прехвърляне на  бившето военно летище „Узунджово“ от община Хасково обратно на държавата е започнал областният управител Катя Панева, съобщи тя. „Ще се боря със зъби и нокти, за да запазя този имот за общината. Ако няма други варианти, ще стигнем и до съд“, заяви кметът Станислав Дечев.

Сред приоритетите ми бе и летище „Узунджово да придобие друг, по-добър облик. Това е важна локация между Азия и Европа. Убедена съм, че може да бъде развито по много по-добър начин, за да има развитие и бъдеще към младите хора в областта. Договорът за безвъзмездното му прехвърляне на община Хасково е изтекъл в началото на 2022 година. Изпратила съм писма до кмета на Хасково, Общинския съвет и Министерски съвет. Дала съм срок от 2 месеца, след като мине решението през Общински съвет, да започне процедура по връщането на летището към държавата. Има много предложения за използването му“, коментира Катя Панева. Тя допълни, че една от идеите е имотът да бъде даден на МВР за изграждане на държавен паркинг. Летището  ще бъде подаден и към Българската агенция за държавни инвестиции, за да може да бъде развито.

Бившата авиобаза на бойната авиация  беше прехвърлена безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната през 2016 г.  През годините от страна на местната власт имаше идея  военният имот с отпаднала необходимост да се превърне в индустриална зона и карго летище.

Според договора, по който е прехвърлен на община Хасково, там трябва да се направят инвестиции, а такива няма, като се изключи изграденият на негова територия приют за кучета, уточни Катя Панева. Тя бе категорична, че бившето летище трябва  да се върне на държавата, за да може да се предлага за различни инвестиции, а приютът да си остане.

„Категорично съм против този имот да бъде върнат на държавата. Ще настоявам пред новия премиер и Министерския съвет срокът на договора да бъде удължен с 5 години. Ще се боря със зъби и нокти летище „Узунджово“ да остане на община Хасково. Ако е необходимо и в краен случай, ще стигнем и до съд“, заяви кметът на Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че различни инвестиционни намерения не са се случили още заради пандемията, войната в Украйна  и тежката инфлация.

„Имаме предложения за изграждане на фотоволтаични централи. Парцелът е и подходящ за развитие на предприятия и за логистичен център“, коментира още Дечев и допълни, че наскоро фирма за производство на автомобилни части също е проявила интерес да построи завод там.

Дечев и Панева коментираха също и безвъзмездното предоставяне от областната управа  на линейката за кръводаряване на МБАЛ-Хасково. Кметът на Хасково  каза, че това е прекрасен жест, но като бивш областен управител припомни, че от 2013 г. имало подписан договор с БЧК за линейката, който после е анексиран. „Ползвана е доколкото е било необходимо“, допълни Дечев. „Не съм обвинявала никого за линейката и нямам намерение да го правя, но базата на БЧК е била ползвана само като паркинг за автомобила“, отговори Панева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

04.08.2022 | 14:21

Колко го искаше общината и го получи.Колко се снимаха на територията му и обещаваха? И то винаги преди избори.Дали е случайно? Едва ли.От 2016г.,това са осем години! Какъв Ковид,каква война? За сравнение,апетитните бивши казарми как се строят .А кой или кои са в действителност истинските собственици? И с чии и с какви пари строят?Пак ще има избори, пак ще обещават и така до следващите .Аман от обещания!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?