Следвайте ни

Нямате ни лозе, ни любов? Вземете си литър

Само 2 % вдигат наздравици за любовта, за 10.9 на сто всеки ден е празник

viber icon

На днешния двоен празник  не всички имат повод да празнуват, оказва се.   При това непразнуващите са твърде  много – цели 36.3 на сто. Толкова са участвалите в традиционната ни анкета, в която попитахме кой Ви опиянява - Св. Валентин или Трифон Зарезан, които са посочили, че нямат ни лозе, ни любов.  Ситуацията не е безнадеждна в днешното всеобщо опиянение. Просто  си вземете литър и се почерпете с приятели. 

Новите, модерни празници, навлезли у нас с демокрацията, като Св.Валентин, не са особено актуални в Хасково, където се залага на традиционния Трифон Зарезан. Едва 2 % на сто от участвалите в анкетата ни, са заявили, че ще почетат  католическия светец, тъй като любовта е всичко. Очевидно  магазините в града не могат да разчитат на обороти днес.      

За 34 .9 на сто обаче истината е във виното и ще празнуват Трифон Зарезан. Ако съберем тях с  влюбените, процентите стават точно толкова колкото и онези, които  нямат повод да празнуват.

За 10.9 на сто всеки ден е празник, а  други 16.7 на сто  ще вдигнат наздравици и двамата светци. Ако съберем всички, които днес празнуват процентът им е 64, което означава, че голямо опиянение ще падне. Празнувайте, но с мярка, за да сте щастливи.

Ето и нещо за двата празника- нашият Трифон Зарезан и припознатият Св. Валентин.      

Център на празника Трифон Зарезан винаги са били лозята, виното и софрите.

Според обичая на този ден мъжете отиват в лозята и всеки зарязва по три пръчки, а кютуците полива с вино. След молитва за здраве и берекет всички сядат на обща трапеза, задължително с прясна пита, тутманик, печена или пълнена кокошка, пържени яйца и много вино. После избират цар на лозята - обикновено онзи, който предната година е направил най-много вино.

Канонизираният от църквата Свети Трифон, няма нищо общо с онзи Трифон, който народът почита като светец-закрилник на лозарите и винарите.
Свети мъченик Трифон живял през III век в малоазийската област Фригия. Родителите му били дълбоко вярващи християни, поради което и синът бил изцяло посветен на вярата. Той имал лечителска дарба и успял да излекува дъщерята на император Гордиан (238-244) от тежка душевна болест. Но при следващия император, Деций (249-251), християните били подложени на преследване и Трифон бил убит, след като отказал да се върне към езичеството. Никъде в житието му няма една дума нито за лозя, нито за вино.

Светецът-лозар от българската народна митология явно е друг човек като биография, а още повече като душевност. В народните представи Трифон Зарезан не е никакъв мъченик, а кисел махмурлия, пострадал чрез собствената си ръка, поради лошо възпитание и самонадеяност. Според една широко разпространена по всички български краища легенда, на 40-тия ден след Рождество (т. е. на Сретение господне) Богородица тръгнала с младенеца към храма за очистителна молитва. По пътя срещнала Трифон, който отивал да си реже лозето. Тя го поздравила любезно, а той вместо да отговори възпитано, и се подиграл, че е “мома-копилана”. Богородица си продължила по пътя и малко по-късно срещнала жената на Трифон. Казала й бързо да тича към лозето, защото мъжът й си е порязал носа. Поръчала й също да носи парцали, кълчища, вълна, яйца, мас и други материали за лепене и превързване. Когато пристигнала на лозето, Трифоница видяла, че мъжът й си е жив и здрав. Тя му разказала за срещата си с Богородица, а Трифон сърдито и отговорил: “Аз да не съм пиян, че да си отрежа носа, аз режа така, а не така.” И в този миг наистина си го отрязал.

Името на празника на влюбените идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век в Англия става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните.  Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?