Следвайте ни

Ново LED осветление икономисва над 100 бона в Димитровград

Обединение от Пловдив и София ще подменя уличното осветление в Димитровград с енергоспестяващо. Изборът бе направен в процедура по пряко договаряне. "Енерджи-Ка-Инос" ще реализира проекта.
В обединението са "Енерджи-Ка" и "Инос-1". Заради допуснати пропуски в предоставената документация, отстранена е врачанската фирма "Кивиа Ангелов", пише публикуваното решение на възложителя.

Изборът на изпълнител идва близо две години след като местната управа проведе обществено обсъждане по темата.

Възложението обхваща подмяна на осветителни тела с енергоспестяващи, табла за управление и въвеждане на мониторингова система за следене и управление на уличното осветление. Очакванията на местната власт са след обновяване на сега съществуващата инфраструктура с LED лампи годишно да се икономисват 128 867 лева разходи за осветление.

С прогнозираните икономии след подмяната на старото улично осветление с енергоспестяващо общината възнамерява да покрива текущите вноски по целевия кредит. Такъв бе теглен след решение на общинския съвет преди две години.
"Тегленето на този кредит е икономически обосновано, защото с икономиите от енергия и поддръжка на мрежата общината ще обслужва месечните си вноски по кредита". Това коментира кметът Иво Димов.

Прогнозната стойност на възложената поръчка възлиза за 821 000 лева без ДДС. Калкулациите сочат, че, за да се постигне положителен финансов ефект, е нужна подмяната на 2759 на осветителни тела с последна генерация LED осветление. Паралелно с това се предвижда замяна на сега наличните 95 табла за улично осветление. Така ще се елиминира и възможността за кражба на електрическа енергия, коментираха от кметството. Ще се упражнява по-ефективно управление и мониторинг върху мрежата, като своевременно се реагира при възникнали аварии./Марица

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?