Следвайте ни

Ново депо рециклира строителни отпадъци в Свиленград

viber icon

Площадка за временно съхранение на строителни отпадъци бе открита днес в Свиленград  от кмета арх. Анастас Карчев. Депото е в бившата Асфалтова база – общински имот, чиято собственост бе възстановена от Министерство на земеделието за нуждите на общината.

 "С обособяването на тази площадка искаме да ограничим и постепенно да премахнем нерегламентираните сметища в общината", заяви арх. Карчев. Той допълни, че имал среща с представители на строителните фирми, които одобрили идеята и заявиха, че ще спазват изискванията за депониране на строителни отпадъци. "На по-късен етап предвиждаме още да улесним гражданите и фирмите, като  започнем да предоставяме специални съдове за отпадъци на самите строителни обекти", допълни кметът.

Основният поток отпадъци към площадката е от строителни обекти, от разрушаване на сгради и извършване на ремонтни дейности. Тези отпадъци се измерват с електронен кантар. Със специална трошаща машина  ще се рециклират и готовата фракция ще се влага отново в строителството, приоритетно в общински обекти.

Таксата за ползване на депото е 8 лева на тон строителен отпадък. За домакинства и физически лица, които депонират до 1 тон отпадък, предстои да се въведе безплатно ползване.

"На новия обект са открити 3 работни места", обясни ръководителят на общинското предприятие "Благоустрояване и озеленяване". Иван Атанасов. Поставено е видеонаблюдение. Работното време на площадката е всеки ден, включително събота и неделя, от 8 до 20 часа.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?