Следвайте ни

Нови политически интриги или избор на разума

viber icon

След парламентарните избори през април 45-ото Народно събрание на Република България просъществува малко повече от месец. На фона на управлението на служебно правителство предизборната кампания за представители в следващия парламент е в самото начало. Въпреки че агитационната кампания леко закъснява, анализи на предстоящите резултати не липсват. И докато дойде време суверенът да се произнесе, можем само да гадаем какъв ще бъде резултатът от политическата „битка“. На база медийните изяви на водачите на листи и предварителните социологически проучвания успяхме за област Хасково да обобщим следното:

Ясно и категорично

водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС Делян Добрев вече даде заявка за 3 мандата в 46-ото НС.

Очаква се избирателите от региона да осигурят 2-ма депутати на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Както се видя от предходните избори, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не могат да съберат достатъчно гласове за един мандат. Така че дали те ще имат представители в следващия парламент, ще определят не гласоподавателите от област Хасково, а преразпределението на гласовете от страната. В тази ситуация се прилага методът на Хеър-Ниймайер - начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи, благоприятен за малките партии. Очаква се ДПС и БСП да активизират структурите си с надеждата да си осигурят по два мандата. Шансовете на патриотичните формации (“Възраждане“, ВОЛЯ, НФСБ, ВМРО), БЗНС и КОД да имат представители от регион Хасково в следващото Народно събрание никак не са добри. 

И така… Вече е ясно, че голяма част от избирателите ще гласуват мажоритарно. Или иначе казано, симпатиите на гласоподавателите към даден кандидат надделяват над тези към партиите. Интересен факт, който не трябва да пропускаме да отбележим, е, че през април станахме свидетели на истинско мажоритарно машинно гласуване - кандидатът на СДС в листата на коалиция ГЕРБ-СДС Стефан Димитров, на който бе отредено теоретично неизбираемото 6-о място, получи най-много машинни преференции (а и доста широка обществена подкрепа). Повече имаше единствено Велизар Енчев, което е разбираемо, защото структурите на БСП, в чиято листа бе представител на гражданската квота, бяха чинно инструктирани да гласуват за него и да водят агитационна кампания в негова полза. И на практика не можем да съпоставим гласовете в полза на една личност с тези в полза на цяла партия.

Очаква се нова интрига на политическата сцена в региона

На база коалиционното споразумение между ГЕРБ и СДС и с категоричната подкрепа на лидера на сините Румен Христов Стефан Димитров бе поставен на трето място в листата за област Хасково. Изненадващо за всички бе, че по време на изборите през април кандидатът на димитровградския кмет Иво Димов - Гергана Кръстева, не успя да събере онези около 6000 гласа, които традиционно осигуряват мястото на Димов на кметския стол. А тези гласове можеха да бъдат насочени към нея… Ако се опитаме да анализираме ситуацията, Иво Димов не е работил в полза на ГЕРБ или поне така изглежда. Липсва „ентусиазмът“, който влага по принцип в собствените си кампании. А и гласовете липсват…

За всички в областта е ясно, че са налице сериозни противоречия между Стефан Димитров и Иво Димов относно управлението на Община Димитровград. На последните няколко сесии на тамошния общински съвет Димитров гласува „против“ една част от предложенията на кмета. Аргументите си той заяви ясно в дебатите, които се разразиха между двамата по време на заседанията, а именно, че „решения трябва да се взимат след допитване до засегнатите общности“, сиреч до гражданите. Според Димитров

желанието на гражданите трябва да придобие по-голяма тежест

при взимането на решения в общинския съвет. И причината е, че именно те са пряко засегнати от последствията от тези решения. Стефан Димитров нееднократно наблегна на твърдението, че „трябва да се търси диалогът с гражданите“.

Та да се върнем на вота. Вижда се, че кандидатът на Иво Димов има далеч по-малко преференции в сравнение с други кандидати в листата *Nota bene!!! Има по-малко преференции дори от представители на политически формации, които не са местни и са непознати на димитровградската общественост. С това си поведение Иво Димов дава сериозна причина на ГЕРБ на следващите местни избори да гласува доверие на друг кандидат за кмет и да се дистанцира от фигурата на сегашния. Ясно е, че Димов със сигурност няма да избере страната на СДС заради явните си противоречия с хуманистичната политика на Стефан Димитров. Или пък ще прояви здрав разум?! Пред него остават обаче две възможности: да се дистанцира от предстоящия вот или да подкрепи някой от младите общински съветници в Общински съвет - Димитровград - кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС, което би му гарантирало подкрепа на Националния съвет на ГЕРБ за следващите местни избори от структурите на партията и дори от централата. Или пък… За никой не е тайна, че Иво Димов е в чудесни отношения с Цветан Цветанов. Това ни навежда на мисълта, че би могъл да се възползва от подкрепата на „Републиканци за България“ на следващите местни избори. Кой знае?!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?