Следвайте ни

Нова програма чисти мръсния въздух на Хасково 

viber icon

Актуализирана програма за намаляване на фините прахови частици  във въздуха ще разгледа на петъчното си заседание Общинския съвет на Хасково. Тя е за периода 2021 - 2025 г. и в нея са набелязани нови мерки, след като тези в сега действащата не са дали очаквания резултат и въздухът, който дишат хасковлии е с нарушено качество. Новата програма бе разработена с помощта на ОП „Околно среда“, като бе направен анализ  на причините за замърсяването. 

Сред основните замърсители са битовото отопление на твърдо гориво, транспортът, строителни дейности и нерегламентираното изгаряне на отпадъци.  Превишаванията на фини прахови частици са основно през зимата. В анализа на замърсителите се казва, че 64% от домакинства ползват твърдо гориво за отопление. 

Стратегическа цел в програмата е намаляване на емисиите от ФПЧ10 за достигане на средногодишна концентрация на ФПЧ10–27μg/m3 и не повече от 35 дни в годината със средноденонощни концентрации над 50 μg/m3. Припомняме, че за 2019 г. те бяха 36, а в Димитровград, където има индустрия - едва 17. 

Необходимо е да започне подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични, особено след като Хасково е сред първенците по санирани жилища в страната. Озеленяване и строг контрол над строежите, както и санкции за нерегламентирани дейности, като горене на, кабели и запалване на сметта в контейнерите, са заложени в програмата. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?