25

Нова крайбрежна алея за разходки имат в Свиленград 

Още една зона за отдих радва жителите и гостите на Свиленград, където бе открита новата пешеходна алея край Марица. Тя е между стария и новия мост и бе изградена по за култура и история в партньорство с турската община Инедже. 

Новата пешеходна алея се простира по дигата на Марица и води до туристическия обект Старият мост. Така се осигурява по-добър достъп до най-известния в района културно-исторически паметник. Алеята е изградена от щампован бетон, озеленена е с широколистни и иглолистни дървета и декоративни храсти. Монтирани са перголи и пейки. За да се осигури комфорт на посетителите, на местата за сядане е оформена декоративна растителност. Изградена е поливна система и е инсталирано осветление. За откриването на обекта е представена фотоизложба на историческа тематика. 20 табла със снимки и информации на български и английски език запознават преминаващите по алеята с интересни акценти от историята на Свиленград от древността до наши дни. Сред тях са древният път Виа Диагоналис, пътната римска станция Бурденис, най-новите уникални археологически находки край с. Капитан Андреево, свързани с културата Караново, мистичните скални църкви, крепостите Букелон и Неутзикон, тракийската гробница в Мезек, героичният връх Шейновец и др. 

В община Инедже също се изграждат нови съоръжения и пешеходни пътеки, водещи до природния и исторически обект 300-годишен дъб.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?