25

Нова жп линия обсъждаме с Турция

Трафикът през К. Андреево расте, 100 000 тира повече  минали за година

С Турция ще търсим алтернативни начини, за да се намалят опашките по границата ни. Днес  обсъдихме важни въпроси за граничните  преходи и получихме благодарности за усилията ни да намалим опашките по границата. През последните месеции бяха положени усилия, които  са оценени от Турция. Това заяви след срещата си с Адил Караисмаилоглу, министър на транспорта и инфраструктурата на Турция, транспортният министър Христо Алексиев. Срещата се състоя на Капъкуле.

Целта е броят на опериращите интермодални влака да се увеличи от 7 до 22. До 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони при пункта Капитан Андреево, което също ще облекчи преминаването, каза вицепремиерът.
След ковид кризата и възстановяването на световната икономика всички потоци се насочиха през нашия регион. До октомври  т.г. са обработени със 100 000  товарни автомобила повече в сравнение със същия период на м.г., каза Алексиев.  


Той каза, че се очаква трафикът да се увеличи, затова се търсят алтернативи. Сред тях е актуализация на спогодбата на граничните жп преходи и обслужване на гара Капъкуле, която е сключена още през 2006 г. У нас се изгради добър механизъм за качване на тировете на жп транспорт и все повече трафик трябва да се прехвърля на  този транспорт. , В  интермодалните превози вече имаме голям напредък - около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината, посочи Христо Алексиев. 
Министърът каза още, че се работи  по идеята за нова жп връзка Лесосо- Елхово- Ямбол, както и за ускоряване на процедурите по  ро- ро линията по Бургас -Карасу. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?