Следвайте ни

Нов тест за COVID-19 прати Хасково, вносът неизбежен

viber icon

Нова проба за изследване за коронавирус изпрати хасковската болница до Националната референтна лаборатория. В Инфекциозно е настанена жена, която преди 2 дни се е завърнала от Италия, а не се чувства добре.  Резултатът се очаква утре. 

До сега от изпратените общо 4 проби от Хасково всички са отрицателни за коронавирус. На територията на страната  заболяването не е регистрирано.        

Хората, които се връщат от рискови държави, е добре да предупредят личния си лекар и да останат под домашна карантина  у дома.  Тестове за наличие на коронавирус се правят само на пациенти с грипоподни симптоми,  пребивавали в рискови страни, които  се увеличават . 

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб, съобщиха от МЗ. .

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?