Следвайте ни

Нов парк сред борова гора с велоалеи ще има Свиленград 

viber icon

Нов парк ще изгражда община Свиленград. Идеята е той да включва боровата гора, която се намира в югоизточната част на града, в района на Речните лозя.  Този район, според Общия устройствен план на Свиленград,  е отреден за озеленяване, паркове, градини и терени за спорт и атракции, а боровата гора във времето се е наложила като място, предпочитано от свиленградчани за спортни занимания и отдих. Като зона за рекреация тя е включена и в плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г.

Началната стъпка за осъществяване на тази цел е решението за изработване на подробен устройствен план (ПУП) със схеми за  ел.захранване и водоснабдяване, взето с пълно мнозинство на последната сесия на Общинския съвет.  С изработването на ПУП ще се създаде устройствената основа за изграждане на парк. Така общината стартира процедура за придобиване на обекта, който в момента в голямата си част е държавна собственост, а малка част от него са частни имоти.

Според визията на кмета арх. Анастас Карчев, боровата гора може да се проектира и изгради като най-големия парк на Свиленград от типа на "Борисовата градина" в столицата – с обилна зеленина, с алеи за бягане, колоездене и различни други видове спорт, със зони за пикник и отдих, с обособен участък за разхождане на домашни любимци, с нови допълнителни видове растителност.

Свиленград е един от зелените градове с последователна политика на  общината за обновяване и създаване на паркове и зони за отдих. Жителите и гостите на града ползват за разходки, спорт и отдих Градския парк, парк "Младежки", парк "Сухата река", зелените площи на ул. "Крайречна", на ул. "Георги Кирков", в жилищните квартали и други.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?