Следвайте ни

Нов център предлага грижи за деца с увреждания в Хасково 

viber icon

Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, както и преходно жилище за 15- 18-годишни, има вече в Хасково.

Новите социални услуги са възможни по проект  на общината по програмата „Региони в растеж“ на стойност  603 014 лв.  Центърът  за деца е с капацитет от 30 потребители за целодневна грижа и 60 за  почасови услуги. Сградата е проектирана да предоставя комплекс от услуги за стимулиране развитието на децата, задоволяване на техните образователни потребности, двигателна и логопедична  рехабилитация. Има изградени зали за лечебна физкултура, за групови и индивидуални занимания, психосензорна зала, кабинет за консултации с логопед и психолог. Има  паркинг за 5 автомобила. С монтираното оборудване и обзавеждане е подсигурена безопасна и сигурна среда за потребителите на услугата.

Преходното жилище е за 8 души.  В едноетажната сграда има 5 спални помещения с индивидуални санитарни възли, има  комбинирано дневно помещение. Дневната част е подходяща за събиране на всички потребители заедно за приготвяне на храна, хранене и общи занимания. Спалните помещения са обзаведени така, че да осигурят самостоятелност и комфорт близък до семейната среда за всяко дете.

По проекта бе разширен и капацитетът на съществуващия Център за обществена подкрепа /ЦОП/. Там вече има Център за спешен прием. Бяха извършени ремонти, с които бе осигурен достъп за лица с увреждания чрез изграждане на рампа пред входа на сградата и монтиран платформен подемник за преодоляване на стъпалата на входната площадка.

Откриването на обектите бе днес. Кметът Станислав Дечев поздрави екипа на проекта за усърдната работа и подчерта, че въпреки пандемията и Колкото и да е трудно времето, има социални дейности, които не могат да бъдат замразени. Даже напротив. Тази криза ни показа, че именно социалните услуги, които община Хасково предлага, в извънредното положение ни бяха най-необходими и натоварени с отговорности, каза той. 

Сред гостите бе и благодеятелката кака Снежка , които от години се опитва да помага на деца в нужда. Чрез нея дарител, пожелал анонимност, ще осигури специална вана за деца с увреждания за центъра. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?