Следвайте ни

Нитритен азот 358 пъти над нормата изпуснат в Марица

viber icon

Установени са значителни превишения на Индивидуалните емисионни ограничения по Комплексно разрешително в точката на заустване на Северния колектор на „Неохим“  в река Марица. Това съобщиха от Байсейнова дирекция, след като излязоха резултатите от пробите, взети във вторник, няколко часа след инцидента, при който умряха 28 крави след водопой от колектора. 

Превишенията на нитритен азот са около 358 пъти, а на азот нитратен - около 10 пъти, амониев азот - около 2 пъти и електропроводимост - около 2 пъти. Превишението на показателя Химично потребление на кислород е  около 2,2.

В пункта „Река Марица преди заустване на Северен колектор са установени незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти. 

В пункта „Река Марица след заустване на Северен колектор са установени превишавания на норматите за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен - с около 1,17 пъти, азот нитритен - с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати - около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти. 

Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата. 

В пункт Река Марица  Симеоновград, моста  за Стара Загора се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти  и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Басейнова дирекция Източно беломорски район ще продължи да извършва пробовземания и анализи по поречието на река Марица, като резултатите от тях ще бъдат оповестени на сайта на БД ИБР.

Данните на Басейнова дирекция потвърждават вече изнесеното, че става въпрос за еднократно изпускане.

От снощи е възстановено спряното превантивна водоподаване към 40 населени места.

 

Коментари (2)

!!!

!!!

30.07.2020 | 09:21

Разследващите трябва да го кажат, все още не знаят. А недоказани обвинения никой няма право да хвърля.

Отговори
1 0
???

???

30.07.2020 | 08:25

Откъде е изпуснат, що не напишете, или ОТГОРЕ не разрешават (мутрите)? Сънувах, че е от НЕОХИМ!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?