Следвайте ни

Ниски са добивите на тютюн в Свиленградско заради сушата 

viber icon

Едва по 60-70 кг от дка очакват тютюнопроизводители в Свиленградско. Причината за слабата реколта е сушата.  

Нямам низа, която да тежи повече от 1 кг, казва Пена Борисова, която отглежда 30 дка тютюн. До  1.8 кг са низите в съседната сушилня. Около 1000 дка са площите с културата в свиленградското с. Мезек. Те са много по- малко в сравнение с предишни години, тъй като реализацията става все по- трудна. Преди години именно тютюнът  доведе хора от различни краища на страната тук. Купиха къщи, тютюнът обаче е поминък, който си отива, коментира Живко Желев, който е дългогодишен производител и зам. -председател  на Националната конфедерация на тютюнопроизводителитe.  

След гурбет в Гърция и Италия къща тук кулипо и семейството на Георги Николов. И в чужбина били  в земеделието, решили тук да работят за себе си. Разчитаме на парите, които пращат децата обаче, казва Николов.

Асен Заев и семейството му, също са сред пришълците тук. „Плащат малко на чорбаджията и той на нас така. Работим за едната прехрана. Ако няма тютюн, няма какво да ядем“, допълва той. В момента се бере последната 4-5 ръка. 

Надяваме се на цена като миналогодишната. Цената на килограм не трябва да е под 9 лв. М.г. плащаха по 5-6 лв. за кг, това обаче е средна цена, казва Желев. Заради несигурната реализация и той, както и други производители в района свил площите. 

Изкупната кампания започва след 2-3 месеца. Кой ще купува и колко ще предложи не е ясно. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?