Следвайте ни

Никой не ще излязлата от употреба техника 

viber icon

Никой не иска старите телевизори и хората са принудени да ги оставят до контейнерите. Няма как да бъдат глобявани за това, тъй като системата по прибирането и оползотворяването им не работи, сигнализира хасковско семейство, което вече цяла седмица се опитва да се отърве от 3 стари телевизора. 

В големите магазини за техника категорично отказаха да ги вземат. Няма телефони на фирма в Хасково, която прибира излязло от употреба оборудване. Не открихме  активни контакти и на  “Индустриални суровини” ЕООД, дружество посочено  като партньор в Хасково  на голяма столична фирма, която се занимава с такива отпадъци. На т.нар. зелени телефони заявяват,  че няма как да дойдат за 3 телевизора, разказа семейство Райчеви. 

Наша проверка  потвърди това. Направихме и запитване на електронна форма на една от фирмите, но вече 3. дни отговор няма, очевидно никой не го е еня за 3 уреда. Хасково не фигурира в графиците на нито една от специализианите фирми за извозване на излязла от употреба техника, показа още нашата проверка.

От община Хасково коментираха, че имат договор с „Феникс гама“  и гражданите могат да занесат уредите там. 

Договорът е сключен преди години, когато условията бяха други. Те се променят непрекъснато  и това  не е в полза на оползотворяването на отпадъците, коментира Янко Велев от „Феникс гама“. Никого не връщаме, но истината е, че системата не работи. Принудени сме да складираме тук телевизори и др. техника, а после да плащаме, за да я оползотворят. Това е абсурд . Из града обикалят каруци, , които срещу 5 лв. ще ви отърват от стар хладилник или телевизор. После ги носят тук и  също искат пари. В същото време ние трябва да платим и за оползотворяването им, къде е смисълът за нас, допълват от фирмата. 

Подобен е казусът с луминисцентните лампи, с автомобилните гуми и батериите. В магазините не ги искат. Търговци, които до скоро ги приемаха, обясниха, че вече не могат тъй като от фирма, която ги оползотворява им искала пари, каквито те нямат сметка да плащат.

Законът за управление  на отпадъците е писан от лаици, променян е няколко пъти, готви се и поредна  промяна, а реално ефектът е нулев, допълни още Велев.  

Гражданите нямат право да изхвърлят излязлото от употреба оборудване, тъй като са заплашени с глоба от 150 до 500 лв. Контейнерите за смет са само за битова смет,  а уредите не би трябвало  да отидат нито на депото в Гарваново, нито на строителното. 

Така излиза че няма как да живеем еко, при положение, че системата е срещу това. Предаването на излязло от употреба домакинско оборудване трябва да става лесно и бързо, за да са мотивирани гражданите да спазват правилата. Тъй като това липсва,  ненужните телевизори ще са до контейнерите или захвърлени от някой мост в знак на протест, каквито случаи в Хасково имаше наскоро.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Така е

Така е

30.11.2020 | 16:51

Това е България.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Тръгвате ли по заведения, ако отворят?