Следвайте ни

Николай Овчаров: Минерални бани е част от Виа Родопика

viber icon

Крепостта Топликос е само на 20-на километра от туристическия маршрут,  която нарекохме Виа Родопика. Голямата ми цел е към маршрута  Златоград , Перперикон, Храмът на Орфей край Татул,  „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали, да добавим и Хасково и Минерални бани.Тока каза проф. Николай Овчаров, който бе на откриването на благоустроената крепост Топликос  на хълма Св. Дух над Минерални бани.  

Топликос е свързващо звено, още повече, че наблизо е „Градът на Слънцето” край Ангел войвода, който все още е един обект все още в развитие. Общината вече няколко години намира средства за да се разкрива този иначе доста трудно достъпен град, но от друга страна този „Град на Слънцето” има перспектива, не по-малка отколкото тази на Перперикон, смяна Овчаров. 

В района има и други много важни паметници, като златни рудници, които са подобни на тези при Стремци под Перперикон.  Това са едни от най-големите антични рудници за добив на злато в Източните Родопи, а всичко това носи потенциал за туризъм, допълни още професорът. 

"Градът на Слънцето" стана известен и с най-големите като размери ниши, като надеждите са  след време те да бъдат експонирани подобаващо, така че да привличат повече туристи в района, известен с минералната си вода.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?