Николай Овчаров: Минерални бани е част от Виа Родопика

Крепостта Топликос е само на 20-на километра от туристическия маршрут,  която нарекохме Виа Родопика. Голямата ми цел е към маршрута  Златоград , Перперикон, Храмът на Орфей край Татул,  „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали, да добавим и Хасково и Минерални бани.Тока каза проф. Николай Овчаров, който бе на откриването на благоустроената крепост Топликос  на хълма Св. Дух над Минерални бани.  

Топликос е свързващо звено, още повече, че наблизо е „Градът на Слънцето” край Ангел войвода, който все още е един обект все още в развитие. Общината вече няколко години намира средства за да се разкрива този иначе доста трудно достъпен град, но от друга страна този „Град на Слънцето” има перспектива, не по-малка отколкото тази на Перперикон, смяна Овчаров. 

В района има и други много важни паметници, като златни рудници, които са подобни на тези при Стремци под Перперикон.  Това са едни от най-големите антични рудници за добив на злато в Източните Родопи, а всичко това носи потенциал за туризъм, допълни още професорът. 

"Градът на Слънцето" стана известен и с най-големите като размери ниши, като надеждите са  след време те да бъдат експонирани подобаващо, така че да привличат повече туристи в района, известен с минералната си вода.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?