Следвайте ни

Никола Динков: Жителите на селата останаха излъгани 

viber icon

Жителите на малките населени места останаха излъгани.  Текстовете са пожелателни. Такова мнение изрази от трибуната на НС свиленградският депутат от БСП Никола Динков по време на обсъжданията на бюджета за 2021 г. 

Както съобщихме, в четвъртък, НС реши, че  общинските съвети, при приемането на местните  бюджети, са задължени да одобрят и конкретни разходи за кметствата. В същото време  кметът на общината трябва своевременно да предоставя тези средства през годината. Целта е да имат собствен бюджет и финансова самостоятелност, така че да решават проблемите на жителите. Нещо, за което от сдружението на кметовете на кметства отдавна настояват.

Решено бе още 30 на сто от арендите, наемите и други приходи при ползването на горите, в т.ч. за дървесина и при разпореждането с общински имоти и др., да отиват за изпълнение на дейности в малките населени места. Според Динков, това е крачка напред, но текстовете не задължават общинските кметове реално да работят за  проблемите на малките населени места. Той допълва, че има три вида отношение към селата. Има общински кмeтове, които мислят за селата,  други ги  неглижират, трети в продължение на 4 г. по график правят по нещо. Проблемите обаче не се решават. 

За съжаление хората в селата със 100 жители не си избират кмет, макар всички да знаем,че там наместниците отговарят за всичко,защото няма аптека,няма полицай,няма публични услуги и др. Наместникът не може дори пълномощно да завери, та се налага гражданите да ходят до общината, даде пример за конкретен проблем той. 

Общинските бюджети тепърва ще се обсъждат и приемат. Предстои да видим какво ще бъде заложено в тях за малките населени места и дали реално ще бъде изпълено. 2021 г. ще е първата, в която те ще могат да разчитат на конкретни средства. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?