Следвайте ни

Неплатената отпуска е само по искане на работника

viber icon

За неплатен отпуск e задължително работодателят да има искане от работника. Работодателят може да предостави и платен отпуск без съгласието на служителя в условията на извънредно положение. Това напомниха от Инспекцията по труда в Хасково. 

При извънредно положение работодателят може без съгласието на работника да му възложи временно надомна работа и/или работа от разстояние. Това става със заповед на работодателя. С нея се определят и условията, които иначе се договарят в индивидуалния трудов договор, обясняват от дирекцията. 

През този месец заради епидемичната обстановка проверките, извършвани от дирекция „Инспекция по труда“ са насочени основно към контрол по изпълнение на мерки за ограничаване разпространението на заболеваемостта от коронавирус COVID-19, както и на гарантиране на трудовите права на работниците в затруднените предприятия. 

От дирекцията напомнят,  работодателите да уреждат трудовите правоотношения с работниците и служителите си при стриктно спазване на законодателството. 

Напомнят и че някои работници и служители от уязвими групи се ползват от закрила при уволнение по силата на чл. 333 от Кодекса на труда. Работодателят може да уволни работници и служители под закрила само с предварително разрешение от Инспекцията по труда.

Предстои и приемането на Постановление на Министерския съвет, с което ще се уреди редът за предоставянето на компенсации в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите на работодатели, преустановили дейността заради извънредното положение. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (3)

Ивелина Павлова

29.03.2020 | 07:42

Моят въпрос е докога в гр Русе ще работи фирма А.Л Филтър при това положение няма ли да ни пуснат работниците ги е страх

Отговори
2 0

Весела Кръстева

28.03.2020 | 17:55

Какво може да направи работника,ако работодателя му дава 2 варианта: 1-неплатен отпуск 2-освобождаване по взаймно съгласие ако откаже да подпише молбата за неплатен

Отговори
23 0

Били

28.03.2020 | 14:00

Какво може да направи работника ако работодателя не му дава отпуск никакъв

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?