112

„Неохим“ спира работа в очакване на по-евтин газ

„Планираното за август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз”  в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно до кога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят“. Това заяви инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на „Неохим“ в Димитровград и заместник-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов по телевизия Блумбърг.

„По-високата цена ще бъде пагубна за нас. В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка, например”, каза инж. Димитров.

Според него, въпреки че бяха обещани компенсации за природния газ, не виждал действия в посока на изплащането им. „Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни“, коментира Мирослав Димитров.

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но по думите на изпълнителен директор на „Неохим“ трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с LNG. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, подчерта инж. Димитров.

„Разчитаме на азерския газ, но той ще бъде само една трета и то от годишното ни потребление. Топлофикациите работят основно зимните месеци, което означава, че той няма да бъде дори една трета от потреблението ни през зимата, посочи инж. Димитров.

Той допълни, че от ръководството на фирмата очакват действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта са отделили стока на склад.

Предприятието за минерални торове планира възможно най-скоро да започне капиталния си ремонт, а след това – в зависимост от развитието на ситуацията, от действията на държавата и ЕС, както и от цената на природния газ, компанията ще реши дали да възобнови дейност и дали има смисъл да работи.

„Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент. При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас  – каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба. Към този момент сме спрели продажбите на стока заради това, че очакваме да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направим нашите калкулации и да предложим отново на пазара нашите продукти“, сподели Мирослав Димитров.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПП..

ПП..

31.07.2022 | 11:28

Ето какво ни докараха като бонус от управлението им “Промяната”.Освен всичко друго,ни съсипват и индустрията..Започнете да мислите с главите си,като го давате тоя вот.Страната ни се гърчи от недомислия,липса на управление и правилни политически и икономически решения.Народът..още повече.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?