25

„Неохим“ съкрати работници заради скъпия газ, торовият завод спря работа

61 работници вече са съкратени в „Неохим“ , възможно е да има други. Торовият завод в Димитровград  спря работа заради скъпия газ. Това са специалисти, които няма къде да отидат на работа,  съобщи Стефан Димитров от ръководството на завода.  В момента предприятието е в капитален ремонт, който започна по-  рано заради цените на газа, но не се знае дали  ще заработи отново.

В момента българската торова индустрия е клиент на руската и други чужди държави. Страната ни внася тор от Азербайджан и страни от Северна Африка. 

От   друга страна земеделските производители не са продали продукцията си, заради евтината пшеница от други държави. Така не могат да купят торове, а тон в амониев нитрат вече струва 1800 лв. Много е важно да има сигурност за бизнеса, а такава няма, каза още Димитров. 

Той посрещна в завода  лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че в момента се убива българската индустрия. Очаква се и други енергоемки производства да  затворят до месец- два , ако продължи ситуацията с газа. Това са все предприятия, в които работят много хора, каза той. 

Според Делян Добрев, бивш депутат от ГЕРБ и ексминистър на икономиката и енергетиката, бизнесът щеше да фалира, ако нямаше таван на цената на тока от 250 лв., вчера тя бе над 1000 лв. на мегават час. Бизнесът на борсата ще получи 750 лв. компенсация , за да плати само 250 лв. , допълни той. Таванът на цената на тока  стана факт от 1 юли при актуализацията на бюджета, като предложението в НС дойде от ГЕРБ. 

         

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Нели

Нели

13.08.2022 | 23:19

Това се случва всяко лято преди капитален ремонт. Всички работници с вррменни договори се освобождават и после през есента същите се връщат в завода.Не са съкратени. Ако имаха такова голямо затруднение нямаше да държат на работа около стотина пенсионера, някои от които вече 4-5 години не дават на млад човек да заеме тяхните места! Всичко това е за да им даде държавата още някой милион помощ за сметка на данъкоплатеца.

Отговори
8 1
Георги

Георги

13.08.2022 | 18:48

Прилича на ЕВТИН П...РНО СКЕЧ! С главни актьори.............!

Отговори
6 1
Надежда

Надежда

13.08.2022 | 15:37

Торовият завод спира всяка година в края на юли или началото на август заради плануван капитален ремонт,а не заради скъпия газ. Освобождаването на работници се случва поради изтичане на договорите или изпитателния им срок.Не е признак за добра журналистика да се създават причинно-следствени връзки там,където те липсват. Предприятието беше спряно две седмици преди обявяването на новата цена на газа. ЖАЛКО за евтините манипулации и за този,който ги пише,и за тези ,които им вярват. Не отричам факта,че с тази цена на синьото говори много бизнеси ще са изправени пред предизвикателството да продължат производство и реализиране на продукцията.

Отговори
17 2
Надежда,  мила,

Надежда, мила,

13.08.2022 | 15:45

Руса ли или е без значение?

Отговори
3 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

13.08.2022 | 14:38

32 ГОДИНИ капитализъм съсипана фалирала ДЪРЖАВА

Отговори
7 3
676

676

13.08.2022 | 13:53

Американската колония българия след 30 г демокрация е пред фалит

Отговори
17 4
За мало.мните евролекета

За мало.мните евролекета

13.08.2022 | 13:49

Без газ няма тор. Без тор няма достатъчно храна. Ще се храним с еврогейски ценности.

Отговори
24 3

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?