Следвайте ни

Не приеха бизнес плана на ВиК- Хасково 

viber icon

Напълно очаквано бизнес планът на ВиК – Хасково не бе съгласуван на днешното Общото събрание на Асоциацията на ВиК. На него не присъства управителят на дружеството инж. Тодор Марков, нито друг негов представител. Липсваха и  представителите на общините Ивайловград, Маджарово, Минерални бани и Симеоновград. Любимец, Свиленград, Стамболово, Тополовград, Харманли и Хасково гласуваха „против“ приемането на бизнес плана. С „въздържал се“ гласува община Димитровград.

Поради липсата на мнозинство в нито една от позициите не бе взето решение, тъй като са необходими 70,49 % от гласовете на присъстващите. 

Областният управител Минко Ангелов изрази своята лична позиция, като подчерта, че не е съгласен с така предложения бизнес план. Губернаторът добави, че той трябва да бъде преработен и да бъде изготвена ясна и точна оценка като потребителите да заплащат спрямо качеството на питейната вода и предлаганата услуга съответна цена. Кметът на Хасково Станислав Дечев каза, че ще се настоява за законодателни промени, за да може всяко населено място да ползва диференцирана цена на водоподаване. Не само остарялата водопроводна мрежа е проблем, но и кражбите на питейна вода и затова в някои квартали и по-високи етажи на жилищни сгради има проблем с водоподаването, допълни той.

Инж. Минко Ангелов обясни, че разпоредбата, според която, в една обособена територия цената трябва да е еднаква, е внесена в КС с искане да бъде обявена за противоконституционна, но КС е отхвърлил искането, позовавайки се на принципа на солидарността. Губернаторът допълни, че депутатите, с които вчера проведе работна среща по темата- Катя Панева, Меглена Гунчева и Петко Кущирев, са се ангажирали да обсъдят проблема в НС.

 На заседанието бе дискутиран още въпросът за водния цикъл, както и изграждането на пречиствателна станция на яз. Тракиец. Областният управител каза, че още през 2002-2003 г. е имало изготвен проект от израелска компания, който обаче не се е реализирал. В момента протичат прединвестиционни проучвания, които със съдействието на общините, ще дадат скоро резултат, допълни още г-н Ангелов.

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев имаше въпроси към  към ръководството на ВиК-Хасково за лошото качество на питейната вода с високи количества на манган и желязо, а също и за загубите на питейната вода в част от крайните квартали, където се отчитали перманентни течове. Нямаше обаче към кого да ги отправи

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Василев

Василев

03.08.2021 | 16:20

Има ли кой да ги/ни/ чуе?И накрая КЕВР е ни прасни цената.Те затова ВиК си правят оглушки.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?