Следвайте ни

Не искат в болница мъж с COVID-19 и пневмония

viber icon

В абсурдна ситуация от вчера е 64-годишен мъж от Димитровград. Той е с положителен PCR тест за коронавирус, с пневмония и температура, но не го приемат в болница и си е вкъщи. Нито той, нито близките му  знаят дали има предписание от РЗИ, че е поне под карантина. За тази мила и родна картинка алармираха близките на обикновения български данъкоплатец и избирател.

Възрастният човек е диагностициран за пневмонията от специалиста по пневмология и фтизиатрия Веселин Калфов в понеделник. Това потвърди снощи пред „Марица“ самият д-р Калфов. Лекарят е поискал и PCR тест за пациента. Около 17 часа вчера станало ясно, че пробата е положителна. 

„Веднага след това личният лекар на тъста ми подаде сигнал на телефон 112 , че пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Две линейки бяха върнати с отказ, въпреки че знам колко незаети места имаше“, разказа за болния зет му. Въпреки декларираното и от димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“, че при запълване на капацитета в Хасково, има готовност да лекува болни от китайския вирус, 64-годишният мъж не е насочен и там. Стои си вкъщи. С температура е и с 3 г. по-младата му съпруга. Дъщеря й обясни, че майка й била насочена с телефонен разговор от РЗИ за PCR тест днес към димитровградска лаборатория, за която не е ясно дали е лицензирана.

„Манджата с, или без грозде, е пълна! Всички сме в стрес и не знаем какво да правим! За какви мерки и за какви „пет лева“ става дума, след като доказано заразен с COVID-19 и болен от пневмония е забит у дома си, вместо да го лекуват в болница? Как съпругата му, която е контактна с носител на коронавируса ще ходи по улиците, за да се тества“, питат с основателна тревога близките.

Страничен факт е, че централата на спешния телефон 112 за Хасковска област се намира в Кърджали и на операторите там е много трудно да се ориентират със съседния регион, напук модерните GPS и т.н. навигационни координати. Съвсем друга подробност е пък, че нито една общинска болница в областта няма сключен договор с инфекционист, за което обаче имало готовност такива специалисти от Хасково да се носят по полето, Странджа, Сакар и Родопа като Тимур и неговата команда.

Ако от щабовете, РЗИ и всички останали чиновници пожелаят да коментират по описания от „Марица“ проблем, готови сме да публикуваме  становищата им – заедно и поотделно.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Тръмп

Тръмп

23.10.2020 | 12:52

Сега и слепците прогледнаха. С никакви мерки вирус не се бори. Политика. НОЩ са за прокуратурата. Ако имаше такава. Една независима комисия влезе ли в болница? Колко от болните са болни от Ковид? Защо се закриват отделения само защото лекарите са контактни? Същото е със социалните домове. Болни без грижи не оцеляват. Или това е целта....

Отговори
1 0
Дзифт

Дзифт

21.10.2020 | 08:09

Вярвам го това, сега всичко може да чуеш и да видиш, а за това,, село,, не съм чувала добри отзиви и откъм,, лекари,,....!

Отговори
2 0
Василев

Василев

21.10.2020 | 07:44

Това е милата картинка.Няма нужда от коментар. За някои животът е нищо.Жалко,много жалко,че ни се е паднало да живеем тук и на това място.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?