25
Следвайте ни

Не е ясен замърсителят на въздуха в Димитровград 

viber icon

ТЕЦ „Марица- 3“ е предприела необходимите мерки по време на започналия планов ремонт да изпълни условията на новото, по- строго Комплексно разрешително. РИОСВ ще продължи с мониторинга, така че гражданите на Димитровград да бъдат спокойни. Така обобщи днешната среща  по проблемите на въздуха в града областният управител инж. Минко Ангелов. В нея участваха представители на Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ, на община Димитровград, на ТЕЦ-а, както и на инициативата „Дишай, Димитровград“. 

Не сме ние замърсителят, при работата ни е възможно понякога да се отделя прах, но той не може да стигне до града, категоричен бе изпълнителният директор на централата инж. Павлов. Превишенията на серен диоксид обаче започнаха от май насам, когато тя  заработи. 

Павлов изнесе данни от 2013 г., когато ТЕЦ-т е работи в същия режим. Тогава са регистрирани 57 превишения, за 48 от които проверка на екоинспекцията заключила, че причините са в пренос  на въздушни масти от далеч по- мощния комплекс „Марица Изток“ плюс работата на малкия ТЕЦ и други източници. 

Повечето от сегашните 29 превишавания са в часовете между 12 и 14 ч., а  работата ни е постоянна, а не в определени часове, допълни той. 

От  ИАОС уточниха, че  при сегашните проверки не са посочили  източник. В продължение на месец и половина мобилна станция е работила в града, тя не е отчела тревожни данни, но е засякла увеличение в посочения времеви диапазон. ТЕЦ-ът е купил и предоставил на общината други две станции, данните от които са същите. Освен че са в определени часове, замърсяванията са в централната градска част, стана ясно на срещата.

В залата се чу мнение, че станциите не улавят превишения с ФПЧ, тъй като те са за частици до 10 микрона, а тези на праха, от който се жалват гражданите, са по- едри. 

Изразиха се съмнения за коректността на данните от автоматичната станция в града. Тя е на едно място от 1993 г., а пространството около не се промени през годините, а това й влияе.

От гражданската инициатива поискаха да посетят предприятието с външни експерти, които да направят собствени замервания.  Няма как неоторизирана комисия да прави замервания в частно предприятие, при положение че има контролни органи, които правят това всеки ден.  Ние сме най- проверяваното предприятие, заявиха от централата. 

Така  конкретен замърсител на въздуха в Димитровград не бе посочен, а мониторингът над  предприятието, което в момента не работи,  продължава. А  новото комплексно разрешително се обжалва. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?