49

Най-високата Дева Мария кацна върху паметник на ремсистите

Тъй като българските рекорди на Гинес не са толкова много, вероятно всички знаят един от тях - статуята на Дева Мария с младенеца в Хасково, която е най-високата в света със своите 32.8 метра. Малцина обаче знаят, че тя се издига върху недовършения (подобно на много грандомански социдеи) паметник на ремсистите. Пирамидално подобният монумент, в който през 1978 г. е било поставено „Сърцето на Данко”, изключително красив витраж, не е довършен. Той е висок 17 м, а вътре през годините бе изграден параклис. Девата кацна върху недовършения социалистически паметник през 2003 г., а  година по-късно влезе в Рекордите на Гинес.

Огромни соцпаметници се издигат и в двата най-големи парка на града. На Ямача е Братската могила. Паметникът е  открит на 8 септември 1955 г. и до днес е добре поддържан, всяка година на 9 септември социалистите в града поднасят венци и цветя там. 

Паметникът е дело на скулптора Стою Тодоров. Той представлява архитектурен ансамбъл с релеф и паметна плоча на загиналите. Материалът е бял варовик, облицовка, със задължителната петолъчка. От едната страна на Братската могила е изсечена 1923 г. - годината на Септемврийското въстание, организирано от БКП под давление на Коминтерна като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

От другата страна на паметника е изсечена годината 1944 г., в която след преврата от 9 септември на власт идва правителството на Отечествения фронт.

 


Огромна 8-метрова жена работничка с високо вдигната ръка от бронз и камък посреща посетителите на парк "Кенана". Това е Паметникът на Победата, посветен на  9 май. Автор на статуята е световноизвестният български скулптор проф. Любомир Далчев.

 


Около паметниците никога не е имало скандали и идеи за премахването им. Огромната статуя на Георги Димитров бе демонтирана и пратена на парчета в разсадника още в първите години на демокрацията.  Днес на постамента <210> има паметник на хасковските възрожденци.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?