25

Най- голямата био говедовъдна ферма унищожава 1000 животни, няма къде да пашуват 

Най-голямата био говедовъдна ферма в Европа с близо 2000 животни се бори за физическото си оцеляване.  Собствениците на Дивата ферма, която се намира край маджаровското село Горно поле, отправиха апел за помощ, тъй като животните им няма къде да пашуват, след като пасищата на Национален парк Рила се оказаха недостъпни за добитъка им.   В риск са животните и бизнесът на семейство Василеви, които вече 15 години развиват био производство, а стадата всяко лято пашуват в Рила, където както край Горно поле са сертифицираните био пасища.  В Рила през сухите месеци има достатъчно трева.

Животните могат да пашуват само на такива пасища, а това лято ще трябва да останат тук, където вече паша няма, разказва Николай Василев.

Оцеляването на фермата зависи почти изцяло на ресурса от  дивата природа т.е. През годините на субсидиране ние влагахме всеки лев в развитие на производството и увеличаване на стадото от редки автохтонни породи, важни за България, като не отстъпихме от принципите си да опазваме природата и животните ни да пасат по природосъобразен начин.

От парк Рила обясниха, че животните, които пашуват там са се увеличили почти 3 пъти, а заради промени в законодателството вече на глава добитък трябва да се осигурят 24 дка, а не както до скоро - 12. Така ресурсът е изчерпан. Проблемът засяга и други био стопанства. Вчера имаше среща между представители на бранша, МЗХ и МОСВ, на която проблемът е бил признат, но решение не е намерено. 

За мен единственият изход е да заколя половината животни, за да оцелее останалата половина. На практика стадото не може да се увеличава, допълва Василев.  Семейството му инвестира в  кланица и цех за преработка на био телешко месо. Продукцията намира пазар у нас. Тъй като интересът е голям, пласирах и продукция от колеги. Това обаче няма да е възможно, когато унищожа част от стадото си, тъй като трябва да пласирам месото от стопанството си, допълва още той. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?