Следвайте ни

Научна конференция събра учени в Димитровград 

viber icon

Третото издание на Националната научна конференция " Светът на българина през XX век" откри кметът на община Димитровград Иво Димов. Събитието с научен ръководител проф.д.и.н. Милко Палангурски се провежда в рамките на два дни. В конференцията участват представители на най-елитните научни общности в страната - Българската академия на науките, Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий", Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", УНСС, регионалните исторически  и етнографски музеи от Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Габрово, Хасково и Провадия. Домакин на събитието е Историческият музей-Димитровград. 
"Повечето в залата сме от тези съвременници, които имат възможността да живеят между два века. В исторически план се случиха много събития, които белязаха световната памет и разтърсиха човечеството през XX век, както и от първата половина на XXI век – две световни войни, икономическа криза, природни катаклизми, пандемия…Всичко това неразривно оставя отпечатък върху човешките съдби на хората. Третото издание на днешната Национална научна конференция „Светът на българина през XX век” има своето най-естествено домакинство в лицето на града – символ на строителството в България през миналия век - Димитровград. Конференцията е значима по две причини – първо, че тя вече стана традиционна и второ-  е национално представена от най-сериозните организации в тази област. Когато говорим за история не бива да забравяме, че събитията се създават от хората. Именно човешката воля е тази, която кове нишката на историческите процеси и дори днешния форум е един такъв пример. Ще добавя, че светът на българина през миналия за нас вече 20 век през призмата на хора, които са живели в това съвремие, освен обещаваща дискусия, ще даде посока за доста размисли, изводи, следващи стъпки, а може би и политики, каза кметът Иво Димов. 

Научният ръководител под чието председателство се провежда Третата Национална научна конференция "Светът на българина през XX век" проф.д.и.н. Милко Палангурски започна с думите: "Само се замислете, че през 20 век минахме през железница, телефон, телевизия /черно-бяла и цветна/, авиация, грамофон, магнетофон, MP3...и всичко това се е случило на българина за 100 години. Това не всеки човек може да го понесе като промяна. Този век разби старите връзки, което ни прави съпричастни на най-интересното време. Никой не знае дали това няма да е най-успешният век за човечеството."

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?