Следвайте ни

Натиск! Спипаха 48 нелегални мигранти за 3 дни

viber icon

Сериозно увеличение на влизащите у нас незаконно чужди граждани се наблюдава през лятото. Само  през последната седмица , при отделни случая в Хасковска област са задържани 48 чужденци, влезли по различни пътища у нас на път към Западна Европа.

Във вторник 55-годишен каналджия бе съден по бързата процедура в Свиленград, за това че пробва да прекара през страната 8 чужди граждани. Присъдата е 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години, както  и глоба в размер на 5 000 лв. Чужденците са заловени след като бусът, в който пътували е спрян за рутина проверка по магистрала „Марица“.

34 души, натъпкани в камион, залови полицията край Маджарово в понеделник. Мъжете са на възраст от 15 до 24 години, като твърдят че са от Афганистан и Пакистан. Каналджията е задържан, тепърва се стане ясно как са влезли чужденците у нас, а той ще се изправи пред съда.

Турски шофьор бе арестуван на Капитан Андреево след като в тайник в пода на микробуса му граничните власти откриха 6-ма иракчани. Бусът влязъл в ​България от ГКПП Капъкуле  на път за Босна и Херцеговина.

Значителна част от нелегалните влизат у нас по р. Марица, като на българска територия ги чакат каналджии, които ги транспортират до определено място, най- често – София. Заловените чужденците са настанени в миграционни центрове.

По  данни на Агенцията  за бежанците 2543 са лицата, потърсили закрила от началото на годината. Статистиката на МВР показва, че само през юни са били задържани 552 души, влезли у нас нелегално. През миналия месец 99 са получили статут на бежанци. 229 са напуснали специализираните центрове самоволно, а от страната са изведени 63-ма. През границата ни с Турция и Гърция са влезли 447 души. Капацитетът на бежанските центрове у нас е зает на 19.7 %.

Междувременно в този в Харманли има деца, за които се полагат специални грижи. Тези дни  например, ги водили на басейн, става ясно от сайта на Агенцията.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?