Следвайте ни

Наши кметове вдигат на бунт Южна България заради прасетата

Ултиматум: Ако институциите са агресивни, и ние ще станем такива, казват инициаторите

viber icon

Кметовете на почти всички села в Пазарджишка община отново обявиха протестна готовност. Поводът – изтичащият на 11 август срок за доброволно клане на нерегистрираните домашни прасета като мярка срещу разпространението на Африканската чума.

„Чакаме да видим какво ще правят в понеделник институциите и тогава ще решаваме. Ако са агресивни, и ние можем да сме агресивни, каза кметът на Юнаците Стоян Кузев. В протестна готовност сме! Ще потвърдим досегашните си искания. Съгласуваме нещата по телефоните и очаквам този път да се вдигне не само Пазарджишко, а цяла Южна България. Хора ми се обаждат от Стара Загора, Нова Загора, Чирпан, Пловдив и региона, така че този път протестът ще бъде доста сериозен. Противопоставяме се срещу умъртвяването на животните в зони, където не е открита чума“.

Кметът на Черногорово Емил Захариев също обясни, че проявата на недоволство ще зависи от поведението на властите. Но бе категоричен, че няма да допуснат ветеринарите да влязат в имотите на стопаните, за да умъртвяват принудително останалите след крайната дата живи свине. Доста от тях вече са изклани, но има и запазени, така че се очаква съпротива.

Припомняме, че след предишния митинг, проведен навръх Илинден на Тортата, Бойко Борисов лично дойде да разговаря с недоволните. Учудващо тогава кметовете се съгласиха да убеждават хората си да колят прасетата, а не да ги водят на бунт. Обещана бе компенсация от по 300 лева на двор за дезинфекция. Малко преди това единствено за Пазарджишко срокът за доброволно клане бе удължен с две седмици.

Сега излиза, че нещата не били правилно представени след проведената тогава среща.

„Който иска – коли и взема обезщетението който не иска, не коли и рискът си е за негова сметка – такава беше уговорката, казва Кузев. Не сме се съгласявали всички прасета да бъдат заколени“.

Колкото жители на Юнаците са предпочели да убият свинете си, толкова са решили и да си ги запазят въпреки опасността. Захариев пък припомня, че на срещата с премиера в петък е поставил от името на колегите си искане за удължаване срока до 31 декември, но е получил отказ. Въпреки че в региона чума няма.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов отново застава зад исканията на колегите си от селата и техните жители.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?