Следвайте ни

Народна астрономия и метеорология показват в музея на Димитровград

viber icon

Интерактивната изложба "Народна астрономия и метеорология" гостува в Димитровград, съобщиха от местния Исторически музей.

Експозицията е на Регионален етнографски музей - Пловдив. Тя илюстрира илюстрира фолклорните представи за звездното небе, Слънцето, Луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и други. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Тази метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

Етнографският музей съхранява народната материална култура, но също така пази традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. "Тук можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си. Показано е как на Гергьовден всяка капка става на жълтица. На среща с Голямата мечка ще научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни. Ще научите как се правят гадания и магии. Също така ще преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера ще се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други", споделиха организаторите.

Откриването на експозицията  е в 17.30 часа на 12.май - сряда,. в изложбената зала на Исторически музей – Димитровград .

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?