112

Напусна ни известният хоров диригент и почетен гражданин на Хасково Боян Боев

Напусна ни известният хоров диригент и почетен гражданин на Хасково Боян Боев. Тъжната вест съобщиха от инициативата „С достойнство и вяра“. Поклонението ще се състои на 13 август – събота, от 11 часа пред Ритуалната зала на Пловдивските гробища.

Боян Боев е роден на 10 юли 1934 г. в Хасково в семейството на свещеника Иван Боев. На 8-годишна възраст започва да учи музика при католическия свещеник Киркор Хебоян, който го запознава с традиционните ценности на западноевропейската музикална култура. През 1952 г. е студент в Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В продължение на четири години е извънреден студент по хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров, а по-късно специализира дирижиране при проф. Васил Арнаудов. 

След завършване на образованието си е назначен като преподавател по музика в Хасковския учителски институт, а по-късно и в Института за ръководни кадри в областта на културата. Дълги години ръководи и създава различни хорови състави и ансамбли в родния си град. Носител е на национални отличия с Девическия хор „Южна пролет“ при Младежкия център, с Женския хор на Окръжен съвет-Хасково, а с изградения от него Вокално-инструментален ансамбъл „Южна пролет“ е участник и лауреат на Деветия международен студентски фестивал. 

В период между 1960 и 1970 г. печели много национални награди с ръководените от него състави и участва в задгранични концертни турнета. С Указ № 1540 от 18.05.1984 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен.

От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор „Орфей“ и хорова школа. С Хор „Орфей“ предприема концертни турнета в Полша, Унгария, Чехия, Франция и други страни. На Втория международен хоров конкурс Кантонигрос в Испания през 1984 г. печели Първа награда, а десет години по-късно – Втора награда.

От 1997 г. поставя на професионално ниво работата си в изградения от него Хор „Ноктюрно“, с който печели много международни награди, сред които:

-Международен хоров конкурс Ланголен – Северен Уелс – 04-08.07.2000 г. – Първа награда в категория „Традиционна музика и фолклор“ и Трета награда в категория „Женски хорове“;

-Международен хоров конкурс Превеза – Гърция – 05-08.07.2001 г. – Прецедент в историята на този конкурс са спечелените три награди в различни категории: Първа награда в категория „Фолклор“, Втора награда в категория „Женски хорове“ и Втора награда в категория „Камерни хорове“;

-Международен хоров конкурс „Орландо ди Ласо“ – Камерино, Италия – 31.05-03.06.2002 г. – Първа награда в категория „Камерни хорове“ и Втора награда в категория „Женски хорове“;

-Международен хоров конкурс Кантонигрос – Испания – 16-18.07.2005 г.  – Трета награда в категория „Традиционна музика и фолклор“, участие в Гала концерта и концерти в град Вик и град Барселона.

Творческите постижения на Хор „Ноктюрно“ и неговия диригент Боян Боев освен чрез конкурси и концертна дейност са отразени и чрез телевизионни предавания в Северен Уелс, по Би Би Си – Лондон, Каталунската телевизия, Българската национална телевизия. 

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 18 май 2007 г.

Поклон пред светлата му памет! Екипът на „Хасковска Марица“ поднася съболезнованията си на семейството и близките му!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

11.08.2022 | 12:28

ПОКЛОН

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?