Следвайте ни

НАП рови 2 фирми заради огромни суми в касите

viber icon

Националната агенция за приходите проверява две дружества в област Хасково заради нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 000 лева. Фирмите са част от общо 2 116 в страната, в които стартираха контролни действия, свързани с неразпределени наличности в каса, а именно преброяване, описване и сравняване на сумите с тези, които са посочени в счетоводните отчети. 

Всеки ден обхватът на проверките се разширява, като общо на подобен контрол в следващите седмици ще подлежат над 13 700 лица в цялата страна.

Наред с проверките на място, 11 588 рискови дружества в страната ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. 

От НАП вече започнаха информационната кампания, като данъчните ще се свържат с 5 100 дружества по телефона, а останалите 6 488 ще получат персонални електронни писма с напомняне да прегледат пак годишните си финансови отчети и средствата, които са налични в касите им. При несъответствия дружествата ще имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети и за 2020 г., макар че срокът за това не е изтекъл – той е 30 юни. Част от посочените в тези отчети касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, казаха от НАП. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?