Следвайте ни

НАП: Остават 3 дни за кандидатстване в програмата за подкрепа с оборотен капитал

През първите две фази се възползваха и 70 дружества от Хасковска област

viber icon

Фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки, имат  още само 3 дни, в които могат да кандидатстват в трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Тя стартира в началото на седмицата и за броени дни има стотици подадени заявления от страната за финансова помощ.

Трета фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал на фирми или обекти с преустановени дейности за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г., съобразно заповедите на министъра на здравеопазването. Формулярите за кандидатстване в трета фаза се подават отново по електронен път презПортала за е-услуги на НАП, чрез е-услуга "Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Заявления се подават до 16.30 ч. на 22 юни 2021 г., напомнят от офиса на НАП и съветват фирмите да не чакат последния момент.

Още 55 млн. лева са предвидени за осигуряване на оборотен капитал на засегнатите фирми и обекти чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. През първите две фази на програмата, от която се възползваха и 70 дружества от област Хасково, са изплатени близо 120 млн. лв.

От офиса на НАП в Хасково съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, първо да подадат отчетите си в Националния статистически институт и след това да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия.

Допълнителни разяснения за приложимите периоди за кандидатстване, срокове и формуляри за участие във фаза три могат да бъдат намерени в специализираната рубрика „Подкрепа чрез оборотен капитал“  на интернет страницата на НАП и в YouTube канала на приходната агенция, където може да се види видео указание за попълване и подаване на заявленията. 

Информация и съдействие клиентите могат да получат и на e-mail:[email protected]  или на информационния телефон на НАП: 0700 18 700. Обаждането е на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.  

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?