25

Надуваеми лодки, вероятно за нелегална миграция, конфискуваха на Капитан Андреево 

9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево при проверки, част от общите действия срещу контрабандата. В  операцията участваха служители на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Преди дни на пункта пристига лек автомобил, управляван от мъж с двойно гражданство –турско и шведско, който пътувал от Турция за Швеция, съобщиха от Агенция „Митници”. По метода „анализ на риска“ автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители откриват в багажното отделение на колата 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.
В края на април, в товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия с шофьор български гражданин, е открита една надуваема лодка.

Три надуваеми лодки и механични помпи са открити на 17 април при проверка на автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Установено е, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса-турски гражданин.
На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.
В периода на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, обратно в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които  са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки, казаха още от Агенцията.

 Работата по казуса с така наречените „малки лодки“ е във връзка с борбата с нелегалната миграция и съвместното сътрудничество между Агенция „Митници“, МВР и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.
В отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. По този начин бяха прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?