112
Следвайте ни

Над 9 млн. лв. данъци са платени през ПОС терминал на НАП в Хасковска област

viber icon

Над 9 млн. лв. са внесените дължими данъци и осигуровки  от жителите на региона през ПОС термина на НАП, съобщиха от офиса на приходната Агенция в Хасково

Плащането чрез ПОС-терминал е особено ефективно при издължаването на здравни осигуровки с цел спешно възстановяване на здравни права или когато на лицето му е необходимо удостоверение, че няма неплатени стари задължения. Удобно е и за много родители, които искат да ползват данъчните облекчения за деца, но имат неплатени задължения към държавата, подлежащи преди това на изпълнение. Чрез ПОС терминал могат да се превеждат без такси не само дължими данъци и осигуровки, но и задължения към други институции (глоби от КАТ, Съд, Общини и др.), предявени за събиране от приходната агенция.

Това може да стане от притежателите на банкови карти по два начина. Чрез електронната услуга на НАП „Справка за задължения с възможност за извършване на плащания“, която се достъпва чрез портала за електронни услуги на НАП, в менюто „Плащане и изчисляване“. Услугата работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, а от март тази година, с цел повишаване сигурността при плащанията с банкови карти в интернет, НАП въведе двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащането чрез своя виртуален ПОС терминал. Може и чрез инсталираните 8 физически ПОС-терминала на работните места в НАП – Хасково, 7 от които се намират в централната сграда на площад „Свобода“ 2, а 1 е в сградата на дирекция „Събиране“ на булевард „България“ 152.

Картовите плащания чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП се отразяват веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. Единствено, когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или такива, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение, и отнема повече време.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?