Следвайте ни

Над 80 млн. лв. инвестира "Неохим" за мощности и нови продукти

До месец приключва проект за нови покрити складове за над 20 000 тона амониев нитрат

viber icon

Проекти за над 80 млн. лв. до 2 г. ще приключи "Неохим". Те са свързани с подобряване и модернизирането на инсталациите, а също и в производството на нови продукти в химическия завод на Димитровград. Това съобщи директорът по производство и поддръжка инж. Мирослав Димитров.

"Само в цеха за азотна киселина планираме над 35 млн. лв.  Ще инвестираме и в подобряване на енергийната ефективност в цеха за производство на амоняк, който потребява близо 90 % от консумацията ни на природен газ", допълни Димитров.

"До месец  приключваме и проекта по изграждането на нови покрити складови площи, в които ще могат да се съхраняват над 20 000 тона от основната ни продукция - амониев нитрат", допълни прокуристът на „Неохим“ АД Стефан Димитров.

Той обясни и защо през 2018 и 2019 г. дружеството е приключило с отрицателен финансов резултат. Това се дължало на неконкурентното положение, в което е поставена фирмата заради цената на природния газ. Прокуристът посочи, че цената на синьото гориво в много европейски държави, включително и в съседните ни, в момента е над два пъти по-ниска, отколкото в България.

"Въпреки високите и неконкурентни цени на енергоносителите у нас, успяхме през последните години да запазим работоспособността на предприятието, но това не е недостатъчно. Мислим, че държавата има резерви, които може да използва за туширане на тези двойни стандарти", сподели Димитров.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (1)

Стефан

10.05.2020 | 11:56

В този бивш завод модернизации не е имало и няма. Всичко това е фалшива информация. Държавата няма резерви за подпомагане на частни лица с не чисти интереси.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?