Следвайте ни

Над 76 % подкрепят мерките срещу COVID-19

viber icon

Кризисният щаб в Хасково се готви областта да влезе в червената зона на заразени с коронавирус още тези дни. Маските отново станаха задължителни на места с много хора, все повече са учениците, минаващи на дистанционно обучение. Болничните отделения се пълнят. От утре влизат в сила още ограничения, като забраната за семейни тържества с повече от 30 души. За това в традиционната ни анкета ви попитахме „Какви мерки да се предприемат срещу разпространението  на коронавируса?“.

Оказа се, че повечето от участвалите в допитването ни не са против налаганите вече  мерки, въпреки недоволството, което се наблюдава в социалните мрежи срещу ограниченията. Вероятно това е така, защото за разлика от пролетта, сега болните са повече, починалите също, а прогнозата, че болниците и лекарите няма да се справят с нарастващия брой болни, се сбъдват. 

В нашата анкета 34.9 на сто са посочили, че е достатъчно да спазваме правилото дистанция, дезинфекция и дисциплина. То върши работа и това  бе доказано през пролетта, когато заразата бе овладяна. Други 25.6 на сто смятат, че трябва да се върнат предишните мерки, но без КПП-та. Да напомним, че тогава бяха затворени заведенията, големите предприятия, различни услуги, а всички мероприятия от културен, спортен и развлекателен характер, бяха забранени. 

16.3 на сто са на мнение, че трябва да се затворят баровете и местата с много хора. Всички тези отговори правят 76.8 на сто от анкетираните, което показва, че вирусът ни плаши и сме готови да спазване ограниченията. 

9.3 на сто смятат, че няма нужда от нови мерки. А други 7 на сто, смятат, че няма никакъв вирус. 7 % са посочили, че не знаят, защото са объркани от информацията, която получават. Вероятно са объркани от различните мнения за маските, финансирането на лечението на болните от вируса, слуховете и т.н. 

В сложната обстановка, най- разумно е да слушаме специалистите и тези, които по презумпция са борят с вируса. А това са лекарите, които го срещат всеки ден, рискувайки здравето и живота  си, а не троловете и дървените философи, мненията на които са опасни за обществото и може би трябва да се намери начин да бъдат спрени.  Защото вирусът го има и вече всеки от нас познава, човек, погубен от него.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нели

Нели

01.11.2020 | 23:09

Айде пак се изказа един от дървените философи. Как пък на разумните хора не им се вдига ръката да си напишат мнението, а само някой дето не иска да му развалят рахата се изказва... Рахатът отдавна е развален! Положението е на война! Не слушайте перманентно новини като Ви дразнят, но Изпълнявайте правилното и доброто. И ако можете да помогнете на някой в нужда, или в карантина, помогнете му.

Отговори
1 0
Огнян

Огнян

01.11.2020 | 12:51

Преди година 15мин.от централните новини се запълват с криминална хроника,а сега с т.н.пандемия.Облъчване и всяване на стрес сред населението.Кому е нужно ,иска се като при другите вируси хигиена и дисциплина.Това е.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?