Следвайте ни

Над 6.2 млн. лв. помощи получи Хасковска област в пандемията 

viber icon

В размер на над 6.2 млн. лв. е изплатената икономическа помощ по основните мерки заради пандемията в Хасковска област  за м.г.  Парите са по мерките за ликвидната подкрепа за засегнатите фирми, за средни предприятия, както и извънредно финансиране за социални грижи – топъл обяд, патронажа грижа и подобни, субсидии за туристически и транспортни фирми.Това показва анализ (данните за страната тук) на ИПИ, в който се уточнява, че не са обхванати всички мерки заради липсата на достатъчно информация.

По време на започналата в  началото на м.г. криза, предизвикана от пандемията, бяха предприети редица мерки за подкрепа на бизнеса – от схемите за субсидиране на заетостта, през преференциални кредити до директна ликвидна подкрепа за фирми, засегнати от ограничителни мерки. Част от средствата са от европейските фондове. Така фирми получиха помощ, защото не работят или дейността им е на непълен капацитет, освободени работници също получиха средства, трети разчитаха на топъл обяд и др. социална подкрепа в изолацията.

В Община Хасково получената сума е над 3.3 млн. лв., в Димитровград над 1.1 млн. лв., показват данните. Очаквано най- малка е в Маджарово, където сумата е едва 19 400 лв. 

Любопитни са данните за помощта, която се пада на човек от  населението. Средната за областта е 19.5 лв. Най- голяма е в Хасково и Свиленград, съответно 39 и 35 лв. на човек. Следват Минерални бани и Димитровград – съответно с 30 и 26 лв. на човек. По 10 лв. се падат в Симеоновград и Маджарово. Най- малко са в Стамболово и Любимец – 8 и 9 лв. на човек. Последните две са сред 106-те общини в страната с подкрепа от под 10 лв. на човек. В  36 общини в страната на човек се падат по над 50 лв., се посочва още в нализа. Големите разлики в сумите са заради  различните икономически профили в отделните региони на страната, а и в областта. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?