25

Над 300 000 лв. за боклуците край пътищата в Хасковско и Кърджалийско даде АПИ

Апаратура за всички болници в страната би се осигурила, ако някой си направи труда да събере изхвърлените  край пътищата бутилки с капачки.  В канавките  се въргалят  всякакви боклуци- кенчета, чаши и какво ли не изхвърлено от коли. Има дори покъщнина и торбички с домакинска смет. 

Почистването на тези боклуци коства много труд и средства, показа наша проверка. Освен това създава опасности за движението. Замърсяването на пътните окопи и канавки възпрепятства правилното функциониране на отводнителните съоръжения и създава предпоставки за разлив на дъждовна вода по пътното платно, създава условия за ПТП при мокра настилка, аквапланинг и т. н., коментираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. От там апелират гражданите да не изхвърлят безразборно край пътя битови и строителни отпадъци, защото освен вреда за природата се създават предпоставки за пътни инциденти. Изразходват се бюджетни средства за почистване на отпадъци, вместо те да се вложат в нова маркировка, пътни знаци и мантинели.

В почистването на отпадъци в обхвата на АМ „Марица“ на територията на област Хасково от началото на 2023 г. до момента са вложени около 222 хил. лв. без ДДС. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа в областите Хасково и Кърджали са изразходвани над 106 хил. лв. без ДДС.

Ежемесечно се почистват отпадъците в сервитута на автомагистралите и първокласните пътища. Последните 5 км от АМ „Марица“, непосредствено преди зоната на ГКПП „Капитан Андреево“, се почистват три пъти в месеца. 

Съдовете за смет при крайпътните зони за отдих, паркинги и площадките с изградени чешми се почистват всеки месец от пътноподдържащите дружества в областите Кърджали и Хасково, но при интензивен трафик и събиране на отпадъци и два пъти в месеца.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Буклуците

Буклуците

01.10.2023 | 15:46

Ми елате си вижте децата които хвърлят боклуци всеки ден пред блока на ул Червена Стена снимайте и тук не само на магистралата! Балкана знае свойте тайни уж културни хора от балкана нищо общо и нищо вярно!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?