Следвайте ни

Над 200 работници от "Нехоим" излязоха на протест

viber icon

На протест излязоха днес  над 200 работници от химическия завод "Неохим" в Димитровград - най-голямото индустриално предприятие в Хасковска област.
Недоволство е, че близо 1000 души, които работят тук, могат да останат без работа. Причината е създалата се ситуация, свързана с цената на природния газ. 
В момента българските индустриални потребители плащат за природния ресурс една от най-високите стойности в Европейския съюз. "Неохим" АД е вторият по големина, след "Топлофикация София" ЕАД. консуматор на природен газ в България. Съответно голяма част от разходите на дружеството са насочени към това перо.
;
"Ако така продължава, ще останем без работа. Излизаме, за да защитим хляба си и своите семейства. Имаме кредити, деца, които са ученици и студенти, ако ни закрият това ще икономически срив за общината и региона", коментираха притеснени работници.

Протестът бе организиран от четирите синдиката във фирмата. Те настояват да не се предприемат съкращения до изясняване на цената на газа. 

Непосилната цена на горивото и високите цени на въглеродните емисии поставят под въпрос съществуването на завода. В момента е в ход процедура по съкращения. 
В "Неохим" са ангажирани цели семейства, а заплатите  и социалните придобивки са сред най-дбрите в региона.  "Социалните последици от съкращения и затваряне на производства биха били жестоки", казват от синдикатите. "Работете за България, после за Европа и най-накрая зе себе си", обърнаха се работниците към политиците ни. Те и синдикатите бяха категорични, че, ако не бъдат чути, ще пренесат протеста и в София.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?