112

Над 1200 участници в Димитровград на „България танцува 2022“

Рекорден брой участници – над 1200, ще излязат в димитровградската спортна зала „Младост“ в XVI издание на Националния танцов конкурс „България танцува 2022“. Форумът е от 18 до 20 ноември, съобщиха от кметството. 

В събитието ще вземат участие танцьори от България, които ще се представят в 48 състезателни категории в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци.    42 танцови формации и 30 индивидуални участника от цялата страна са заявили участие в конкурса, както и от Националното училище по танцово изкуство в София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” - Пловдив,  Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” от Бургас и Националното училище по изкуствата „Добри Христов” - Варна.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и  творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове.   В двудневния танцов маратон ще се определят най – добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

Журито е в състав проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председател на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и  Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата "проф. Веселин Стоянов" – Русе. Те ще определят най-добрите изпълнения в тридневната надпревара.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и академични награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV възрастова група - сола, ще имат възможност да бъдат приети без предварителен приемен изпит в катедра ,,Хореография" на АМТИИ ,,Проф.Асен Диамандиев” – Пловдив. Осигурена е и Стипендия от доц.д-р Диляна Никифорова за обучение в Балетна академия Марян 2023 г.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?