Следвайте ни

Над 100 подписа против нова сграда на мястото на детска площадка в "Куба"

viber icon

Над 100 души се подписаха  срещу строителството на жилищна сграда на мястото на парк в кв. „Куба“, който се оказа частен парцел. Част от тях днес излязоха и на протест на местото на ул. "Св. св. Кирил и Методий".

След няколко дни подписката ще бъде внесена в кметството. „Това е детска площадка. За нас застрояването тук е престъпление. Общината трябва да се самосезира и да дадат на фирмата да строи на друго място“, каза Николай Ангелов, жител на квартала.

"Искам да попитам, кой, кога и къде е дал тази общинска собственост в частни ръце", възмути се друг жител на квартала Иван Иванов. Той добави, че и сега няма къде да се паркират автомобилите, а като се построи пет етажна нова сграда паркоместата по и без това пренаселената улица съвсем ще изчезнат.

„Нашите деца и внуци израснаха на това място. Искаме да остане парк. Тука през 60-те години на миналия век имаше лозе на двама братя от квартала, но държавата им го наплати и отчужди за парк и от тогава е площадка“, заяви 84-годишната Дора Янева. Подкрепи я и съседката и 77-годишната Желка Георгиева. Възрастните жени си спомниха, че преди години също е имало намерение да се строи тук, но хората са излезли на протест и са спрели машините.

Напрежението тук ескалира преди дни, когато работници демонтираха катерушките от паркчето. Оказа се, че мястото е частен парцел, купен от бизнесмена Иван Стаматов през 2004 година от частни лица. Шефът на фирма „Монолит“ пък заяви, че ще строи жилищна сграда с 9 апартамента.

Въпреки че първоначално от кметството бяха обявили, че имотът е придобит от предишните собственици чрез прекратяване на съсобственост между тях и общината, вчера кметът Добри Беливанов и главният архитект Тодор Грозев съобщиха, че въпросният парцел от 564 квадрата е възстановен от съда на наследници през 2000 година. Мотивът на съда е, че там не е бил направен парк, с каквато цел преди половин век имотът е бил отчужден. Четири години по-късно той е продаден на Стаматов от собствениците. Сделка между него и община Хасково не е имало. Архитект Грозев посочи, че Стаматов има разрешително за строеж на жилищна сграда, която южно е на 5 етажа, а северно – на 3 етажа и завършва на калкан.

Кметът Добри Беливанов обясни, че все пак една трета от мястото, което досега е служело за парк е общинска собственост. Тя е в северната част. Беливанов каза, че се обмисля общинският парцел от 345 квадрата да бъде превърнат в детска площадка.

Жителите на  квартал "Куба" обаче са решени да не допуснат строителство там и казаха, че ако дойдат машини ще се опитат да ги спрат с нов протест. Те изразиха и опасението си, че ако допуснат в този парк да се направи сграда, след време ще бъде застроено и другото подобно паркче, което се намира малко по-надолу по улицата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?