Следвайте ни

Над 10 млн. лв. дълг стопи Хасково за 4 г.

Общината може да изплаща дългосрочен кредит за "Дружба" и "Младост",  отказът на съветниците няма разумно обяснение, заявява кметът

viber icon

Няма разумно обяснение какви са мотивите на общинските съветници да не подкрепят ползването на кледитна линия за ремонт на зала „Дружба“ и комплекс „Младост“. През  март те ме упълномощиха с абсолютно мнозинство да кандидатствам за  дългосрочен кредит. Това се казва в становище на кмета Добри Беливанов по повод отказа на ОбС Хасково да се възполбзва от възмогността на фонда за устойчиви градове, който предоставя  нисколихвени кредити. Предложение за друг начин на финансиране на спортната инфраструктура няма, допълва той.

Общината няма да има проблем да изплаща искания дългосрочен кредит. Тя е сред най- финансово стабилбните, като  за по- малко от 4 г., от  началото на мандата е стопила наследен дълг в размер на 14 713 846 лева и 4 203 786 условни задължения по договор за асфалтиране на улици до 4 317 974 лева. За  главници са платени 10 711 726 лв., а разходите за лихви, такси - 743 338 лв., обяснява той.

За този период допълнително бяха усвоени кредити на стойност 316 214 лева за газификация на учебни заведения. Бяха  погасени и кредитите към фонд „Флаг“ в размер на над 4 милиона лева. Предоговорен беше и лихвеният процент на инвестиционния кредит с Райфайзенбанк  ЕАД  от 4,85% на завидно ниското ниво от 1,25 %.

В периода на изплащане на многомилионния кредит всички средства са превеждани своевременно съгласно погасителния план.

В същото време фондът е единствената  възможност за обновяване на спортни обекти,   тъй като в момента различните програми не предоставят възможност за безвъзмездно финансиране на тази инфрасткруктура.

Общинската администрация подготви и изпрати  необходимите документи  и  предпроектни проучвания за двата обекта, като копие от годишните финансови отчети за последните три години и още много други справки. В резултат беше получена предварителна оферта от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" за финансиране на проектите. Общият размер на кредита е 10 409 076 лева, с индикативен срок -180 месеца,  -индикативен гратисен период, включващ срока за усвояване -24 месеца ,   -осреднен индикативен лихвен процент на база индикативна оферта-   РЛП/Референтен лихвен процент/ + до 1% на годишна база и залог на вземания.

 „Явно някои наши общинските съветници считат, че зала „Дружба“ и спортен комплекс „Младост“ са в отлично състояние и не се налага ремонт и модернизация. Или пък са решили, че децата и спортистите на Хасково нямат нужда от модерни спортни съоръжения“, се казва още в становището.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?