112
Следвайте ни

Националният фестивал на коледната и новогодишната песен в Хасково започва в края на седмицата

viber icon

Националният фестивал на коледната и новогодишната песен, чийто домакин е Хасково, ще се проведе от 17 до 19 декември.

Официалното откриване е на 18 декември от 11.30 часа в Младежкия център, където ще е първият фестивален концерт. В него ще участват Детски хор „Орфей“ – Хасково с диригент Елена Цветкова, Хорова школа Свиленград с диригент Кирил Търпов и Вокална формация „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева.

 

От 15 часа в зала 202 на центъра ще се проведе среща-дискусия на хорови диригенти на тема „Детският хор по време на пандемия – проблеми, идеи, решения“.

От 18:30 часа е вторият фестивален концерт с участието на Младежка формация на Хор на пловдивските момчета и младежи с диригент Борислава Благоева, Вокална формация „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева и Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив с диригент Милка Толедова.

Третият  концерт „С песни край елхата“ е на 19 декември на площад „Свобода“ с участието на Подготвителна формация на Детски хор „Орфей“ – Хасково, Концертна формация на Детски хор „Орфей“ и Вокална формация „Морски песъчинки“. Концертите са безплатни, като в залата ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат.

Покрай проявата ще има две съпътстващи събития. На 17 декември от 15 часа пред Младежкия център ще бъде издигната традиционната голяма сурвачка. От 17 часа ще бъде открита изложбата „Рисувам коледна песен“ с участието на Детска вокална група „Орфейче“ – Хасково с ръководител Катя Демирева и Детска вокална група „Щастливци“ – Харманли с ръководител Петя Карабакалова.

 „Предстои поредното чудо с шестото издание на фестивала“, коментира директорът на Младежкия център в Хасково Катя Демирева. „Хор „Орфей“ ще предложи на публиката програма, съставена изцяло от песните, спечелили в петте конкурса за нова песен или наградата на хоровите диригенти, или наградата публиката. За конкурса са написани много нови песни от Любо Денев, Юлиян Слабаков, Десислава Георгиева, Кети Димитрова, Георги Милтиядов“, сподели и директорът на фестивала Елена Цветкова.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?