Следвайте ни

На пазара си мерят доматите

Засега рекордът, за най-тежък се държи от розов домат от Крепост с тегло от 1,560 кг

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Своеобразно състезание за най-голям и тежък домат си спретнаха търговците на хасковския зеленчуков пазар. Понеже неделята не е от най-силните пазарни дни и няма толкова клиенти производителите на вкусните зеленчуци решиха да претеглят най-едрите си екземпляри и да видят, кой е най-тежък.

Оформи се спор между източния и западния край на пазара където на сергиите имаше огромни български розови домати. Красимир Петков, който е запален фен на италианския футбол и гранда Милан се похвали, че тази година в оранжерията му в хасковския квартал "Болярово" са се родили изключително големи домати. Те са от специален сорт - "розова магия" с много тънка люспа и са изключително вкусни, добави миланиста.

Краси подбра два-три от най-едрите си домати и ги претегли на кантара, 0,895 кг отчете безпристрастната везна за най-тежкия от тях. Ех, вчера имах един, който беше над килограм, затюхка се боляровеца. Понеже е от западния хасковски квартал "Болярово" Краси е решил да разработи западния, или горния край на пазара. Там преди рядко идваха хора, но с качествена и подбрана стока, аз си спечелих клиенти за две години, обяснява запалянкото облечен с тениска на любимият си отбор.

В същото време на връщане от тоалетната минава Светла, която има маса на източния край или надолу по реката. Това е нищо, каза тя, аз току що претеглих на един клиент домат, който е по-тежък от кило и половина. Той даже си остави торбичката със стоката да му я пазя, допълни производителката, така че може да го хванем ако побързаме. Репортерския ни нюх веднага ни отведе на нейната маса, която е поне на 250-300 метра от тази на Краси.

Слава Богу клиентът точно си вземаше огромния домат от масата и, а тя го помоли да го претехли за пред медиите. Мъжът се нави и кантарът отчете рекордното за сега тегло от 1,560 кг. Снимайте само домата, аз не искам да ставам медийна звезда каза симпатичната Светла. И допълни, че мъжът и Веско е отгледал миналата година розов домат, който е тежал над 1,800 кг. Съпругът ми се грижи много добре за зеленчуците, а оранжерията ни е в родното му село Крепост, допълни тя.

Е, намаме такъв голям домат примириха се другите търговци на пазара, те в Крепост се славят с най-едрите и хубавите череши, а сега взеха и от домати да разбират, каза неин съсед. По средата на пазара има обаче едно момче Тихомир, той имаше също огромни домати от харманлийското село Бисер, добави той.

Отидохме и до масата на Тихомир, той каза, че с брат му гледат домати в Бисер, но в момента няма по-голям от килограм. Така победител в надпреварата стана огромния розов домат на Светла от село Крепост, който докато пиша тези редове сигурно вече е станал част от салатата на трапезата на клиентът от тополовградското село Устрем, който си го закупи. И той като търговката не пожела да го снимаме, но поне успяхме да заснемем рекордьора на кантара на производителката му.

Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г. Съдът приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт./Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?