Следвайте ни

На днешния ден е роден баскетболисът Артеник Арабаджиян

viber icon

Известният баскетболист и почетен гражданин на Хасково Артеник Арабаджиян е роден на 16 февруари 1930 г., напомнят от инициативата "С достойнство и варя". Завършил е Френски колеж, Полувисшия институт за зъботехници и Спортната академия със специалност „Баскетбол“. Дългогодишен състезател е по баскетбол в отборите на „Ударник“ („Славия“) и „Спартак“. С тях става четири пъти шампион на страната. 

След края на състезателната си дейност се насочва към съдийството, където прави удивителна кариера. Ръководил е всички отговорни срещи в страната. Бил е рефер на три олимпийски игри – в Мюнхен, Монреал и Москва, три световни първенства – в Пуерто Рико, Филипините и Бразилия, шест европейски първенства и четири финала на Евролигата.  Той е съдийствал на скандалния финал на игрите в Мюнхен през 1972 г., когато СССР печели срещу САЩ с кош в последната секунда на Александър Белов.

През 1983 г. е признат за почетен съдия на ФИБА за дългогодишната си висококвалифицирана съдийска дейност, личен принос и активна обществена дейност за развитието на българското баскетболно съдийство. Избран е сред топ пет съдии на Европа за всички времена, а през 2009 г. е приет в Залата на славата на Световната баскетболна федерация. Удостоен е с орден „Стара планина“ – II-ра степен.

След приключване на активното си съдийство става международен комисар. Живее дълги години в Щатите, но когато има възможност, се връща в България.

Умира през 2017 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 25.06.2010 г.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?