Следвайте ни

На 10 г. стана детският център "Надежда" в Свиленград

viber icon

10 години от създаването си чества днес  Детският център за деца с тежки множествени увреждания „Надежда” в Свиленград. Годишнината бе отбелязана с импровизирано тържество със забавни игри и лакомства за децата. Специален гост на празника бе кметът на общината арх. Анастас Карчев. Той поздрави ръководителите и персонала на центъра за дългогодишната  всеотдайна работа и отбеляза колко е важна тази грижа за жителите на общината. По повод юбилея кметът направи лично дарение за закупуване на специално оборудване за най-трудноподвижните потребители на центъра. 

Приветствие отправи и Марияна Димитрова – ръководител на Дейност „Социални услуги” към общината. Тя припомни трудностите в началото и огромното желание да се намерят начини и възможности за подпомагане на семействата на деца с увреждания.

 През изминалите години Детският център работи с пълен капацитет, което говори за доверие от страна на общността, каза в словото си неговият ръководител Дарина Кондова. Няма текучество на персонал и между специалистите и родителите са създадени добри доверителни отношения. Засилена е дейността, насочена към създаване и повишаване на социалните умения и познания на децата чрез посещения на музей, библиотека, местни маркети и др. С цел разширяване и обогатяване на социо-културната дейност центърът е партньор на Народно читалище „Просвета 1870”. Децата участват в съвместни изяви със свои връстници от читалищните формации и се обогатяват чрез музиката и различните видове музикални инструменти,  изучаване на стари занаяти. Материалната ни база непрекъснато се обогатява с подкрепата на общинското ръководство и местния бизнес, каза още Дарина Кондова. 

Социалната услуга Дневен център за деца с увреждания – Свиленград е разкрита през 2011 г. по проект на общината към ОП „Развитие на човешките ресурси”. Разработването на проекта стана по инициатива на Сдружение на майките на деца с увреждания  “Нашите деца могат” и Елена Манолова, съпруга на тогавашния кмет на общината инж. Георги Манолов, която проведе активна дейност за обединяване и подпомагане на майките и решаване на най-належащите им проблеми в отглеждането на децата с увреждания. Елена Манолова стана кръстница и един от постоянните спонсори на центъра, носещ името „Надежда”. 

От март 2012 г. центърът функционира като държавно делегирана дейност на общината, чиято  цел е повишаване качеството на живот на децата с увреждания, живеещи на територията на Свиленград. Капацитетът на центъра е 20 деца на възраст от 3 до 18 години, отглеждани в семейна среда. Тук те получават комплекс от социални услуги за цялостно обслужване през деня. Центърът разполага със зали за групова терапия, кабинети за индивидуална работа с психолог, логопед, сензорна стая, зала за рехабилитация и др.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?