25

МВР: 99 % от миграционния натиск е на българо- турската граница  

Българо-турската граница остава най- натоварена, тя поема 99% от миграционния натиск към страната ни. От началото на годината предотвратените опити за нелегално преминаване на границата са 175 500, съобщиха от МВР.  

До края на ноември граничните полицаи са предотвратили  176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е увеличение с 13% в сравнение със същия период на 2022 г. Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседните държави. Възможно е част от мигрантите да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България, допълват от МВР.

От началото на годината до 30 ноември са  установени към 500 опита на граждани на трети страни да преминат на вход през българо-гръцката граница. Това е с 86% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. 

По подадена от българските гранични патрули информация съседните гранични власти са задържали 616 мигранти на съпределна територия.

За месец ноември анализът на данните отчита намаление от 35% на регистрираните опити за незаконно преминаване на държавната граница, сравнено с предходния месец, което е характерно за този период от годината.

От началото на 2023 г. служителите на МВР са задържали на вход, на изход и в страната 17 186 незаконни мигранти. Гражданите на Сирия, Афганистан и Марко формират основния дял на задържаните по националности.

Благодарение на усилията на Гранична полиция и останалите полицейски структури общо над 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година.

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?