112

Музеят в Хасково показва сабята на Христо Ботев

Една от сабите на Христо Ботев може да бъде видяна от днес в Регионалния исторически музей (РИМ) – Хасково, където е подредена изложба за живота и делото на големия поет и революционер.

Експозицията е от 17 пана и е предоставена от Национален музей "Христо Ботев" в Калофер. Сабята принадлежи на Регионалния исторически музей във Враца и ще остане в Хасково следващите 10 дни. 

Временната експозиция е подредена за 18 май – Международния ден на музеите. Днес за Европейската нощ на музеите РИМ - Хасково ще работи от 18 часа до полунощ. Временната експозиция, посветена на Христо Ботев, ще бъде открита в 18.30 часа. 

Сабята, която е изложена в Хасково, е една от тези, за които се предполага, че са използвани от поета-революционер по пътя му между Козлодуйския бряг и Врачанския Балкан, уточниха от музея. Тя е предадена през 1976 г. на РИМ - Враца от игумена на Черепишкия манастир "Успение Богородично". Предполага се, че хладното оръжие е било донесено в манастира от манастирския слуга Нено Нецов след решаващото сражение и гибелта на Ботев в подножието на връх Камàрата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

15.05.2022 | 12:34

В историческия музей работят много честни ,отдадени на българското служители.Хвала им!И успех с бъдещите начинания!

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?