Следвайте ни

Мулета с хероин за 46.2 млн. искат свобода, не ги пуснаха

Арестувани на пункта Капитан Андреево с хероин за 46.2 млн лв. две нарко мулета остават в следствения арест. Апелативният съд в Пловдив потвърди окончателно определението на окръжните магистрати от Хасково, с което се отхвърлят молбите на иранците Мохамедали Пур и Вахид Хашими за по-лека мярка за неотклонение. 

Двата тира бяха заловени на ГКПП Капитан Андреево. В тях митничарите намериха общо 712.574 кг хероин за 46 200 000 лева. Дрогата бе поставена между улеи на пресовани строителни плоскости.

Така рентгените не можели да засекат наркотика, но открили съмнителните кухини.

В камиона на 31-годишния Хашеми бяха намерени 347.27 кг на стойност 22 500 000 лева, а в тира на 45-годишния му колега Пур още  365,304 кг за 23 700 000 лева. И двете пратки били натоварени от един и същ завод в Иран и пътували до един и същ адрес в Австрия.

И двамата арестувани заявиха, че не са знаели за контрабандата. Те твърдяха, че са взели ключовете и документите за товарните возила, след като те вече били пломбирани с качената стока. И двамата помолиха да им бъдат определени гаранции.

"Не е разколебано обоснованото предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени", прецениха апелативните магистрати. "От факта, че двамата са чужди граждани, следва опасността те да се укрият и да напуснат страната в случай, че ​получат по-лек​и мерк​и за неотклонение", прецени Темида. Относно новите предпоставки, въз основа на които защитата е поискала промяна на мерките за процесуална принуда, Апелативният съд прие за сведение дипломатическата нота, изпратена от Иран. ​За ​продължителния срок, в който двамата са задържани под стража,магистратите прецениха, че той не излиза извън границите на разумния срок, който е година и шест месеца според  Наказателния кодекс.

За престъплението, в което Вахид Хашими и Мохамедали Пур са обвинени, наказанията са от 15 до 20 години затвор и глоба  от 200 000 до 300 000 лева.

Делян Аврамов

Редактор-репортер екип „общество“

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?