Следвайте ни

Мръсният въздух: Сградите санирани, отоплението на дърва  

viber icon

Битовото отопление на твърдо гориво, транспортът, строителни дейности и нерегламентирано изгаряне на отпадъци са основните замърсители на въздуха в Хасково. Това се казва в анализ към програмата за качеството на атмосферния въздух на община Хасково за периода 2021-2025 г., която е предложена за обществено обсъждане. Вижте я тук, за да изразите мнение, ако имате такова.

Превишаванията на фини прахови частици са основно през зимата. В анализа на замърсителите се казва, че 64% от домакинства ползват твърдо гориво за отопление. Много пъти marica.bg опита да насочи вниманието към факта, че въпреки  високия дял на санираните жилища в града, при това с държавни средства, не се прави нищо да се ограничи твърдото гориво поне в тях. В програмата този факт най-сетне е отчетен. Както и това, че дори тези, които разчитат на държавата, не са задължени да спазват екологични мерки, а всички знаем какви са вредите за здравето от мръсния въздух.  

Според цитираните данни на Дирекция „Социално подпомагане“, около 2200 домакинства годишно получават целеви помощи за отопление, като 78% от отпуснатите помощи са за закупуване на твърдо гориво. 

Стратегическа цел в програмата е намаляване на емисиите от ФПЧ10 за достигане на средногодишна концентрация на ФПЧ10–27μg/m3 и не повече от 35 дни в годината със средноденонощни концентрации над 50 μg/m3. Припомняме, че за 2019 г. те бяха 36, а в Димитровград, където има индустрия - едва 17. На територията на Хасково няма големи промишлени обекти, които при своя производствен процес биха били източник на емисии ПАВ. Редица изследвания показват, че високи концентрации ПАВ се измерват в началните моменти при запалването на дърва за битово отопление.Тъй като силно преобладават емисиите от битовото отопление, следва да се предвидят незабавни и неотложни мерки за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво, се казва там.

Според експертите, автори на програмата, тъй като през  2018 г. замърсяването е било почти двойно над нормата, то следва да се приложат по-драстични мерки. Поради големия брой санирани жилища се очаква намаляване на енергийното потребление на твърди горива за отопление именно в тях.

Необходимо е да започне подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични и повишаване информираността на гражданите относно качеството на използваните от тях горива. Препоръчва се още повече озеленяване и строг контрол над строежите, както и санкции за нерегламентирани дейности, като горене на, кабели и запалване на сметта в контейнерите. Сред препоръките е и редовно миене на регулата на улиците за движение на градския и транзитен трафик. Необходимо е и миене след опесъчаване през пролетния сезон при благоприятна метеорологична прогноза съгласно комплексна методика за употреба на противообледeняващи средства при зимни условия. 

По отношение на строителството не е отчетен фактът, че над кв. „Орфей“ има два бетонови възела, които бълват прахоляк ежедневно, 6 дни в седмицата. Не се мият нито улиците от обектите към града, нито камионите, които излизат от тях. В резултат облаци прах покриват поне половината град, а това е видно с просто око. Добре е да се помисли за по-строг контрол и над тези обекти. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?