Следвайте ни

Мощен протест вдигнаха ресторантьори и хотелиери от 3 области в Хасково СНИМКИ

viber icon

На голям протест в Хасково излязоха днес собственици на ресторанти, хотели и работници в бранша.

Множеството се събра пред сградите на РЗИ и кметството в областния град. Недоволните издигнаха плакати и развяха националните знамена. С мачкане, горене на маски и удряне на лъжици по тави хората изразиха недоволството си от предприетите от държавата противоепидемични мерки.

"Настояваме за реална подкрепа. Искаме работа", заявиха протестиращите. Те настояваха с транспаранти за свобода на бизнеса, "COVID-19 няма работно време", пишеше на някои от плакатите. Млади хора заявиха, че искат работа, а не да си стоят без пари вкъщи.

"Над 90 процента от 68-те работодатели, които са членове на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в региона, последваха призива ни и затвориха обектите си в знак на протест от 16 до 18 часа днес", каза председателят на местната браншова структура Стойчо Ганашев.

"Искаме правото си на труд. Разбираме сериозността и тревогата на положението. Но същевременно считаме, че проблемите с пандемията няма да бъдат решени като затворим нашите бизнеси", допълни Ганашев пред събралите се над 300 души. "Не желаем помощи от държавата, а възможност да работим", добави той.

"Искаме равнопоставеност с другите икономически сектори. В нашите браншове туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, развлекателен бизнес и съпътстващи отрасли сме заети повече от 500 000 души. Ако те рухнат и се огънат, ще рухнат и други индустрии", предупреди зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Според него  стигне ли се до кардинални мерки и локдаун, той трябва да важи за всички икономически сектори за кратко време.

Към протестиращите от Хасково се присъединиха пристигнали от Димитровград, Харманли и Свиленград. В подкрепа на колегите си дойдоха групи от Кърджали и Стара Загора.

Шествието тръгна мирно по централната пешеходна част на града, стигна до театъра и после се върна обратно пред кметството и РЗИ. През цялото време протестиращите се държаха културно и нямаше ексцесии.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ДОК

ДОК

09.09.2021 | 05:39

Тиквоний,не спи, и в града на Дилянчо?

Отговори
0 0
Въпрос

Въпрос

07.09.2021 | 23:51

Как в 74 хиляден град определихте протест от 300 човека като "мощен"?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?